×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szombaton mutatja be Bereményi Géza Eldorádóját a József Attila Színház

 

Bereményi Géza Eldorádójának színpadi változatát február 8-án mutatja be a József Attila Színház Funtek Frigyes rendezésében.


Bereményi Géza 1988-ban készült Eldorádó című filmje, generációk filmélménye, amely mára kultikussá vált. A József Attila Színház darabja nem a filmforgatókönyv változata, hanem egy önálló színmű – hangzott el az M1 szerdai adásában.

Az Eldorádó a Teleki téri piacon játszódik, egy kereskedő és a családja történetét meséli el a második világháború után az 1950-es évek első feléig.

Funtek Frigyes rendező az adásban elmondta, hogy felkérésre vállalta el a történet színpadra állítását. A rendező szerint egy színdarab gazdagabb tud lenni mint egy film.

Kifejtette, hogy mindent meg lehet vásárolni a boldogságon, a szereteten és az emberi viszonyokon kívül, amely szerinte jobban kibontakozik a színpadon, mint a filmen. Kiemelte: a rendezés során azok a különleges emberi viszonyok érdeklik, amelyeket a szülei és az ő generációja is átélt.

A főhős, Monori szerepét Csankó Zoltán alakítja, a feleségét Pikali Gerda játssza. A piaci játékban Bercit Chajnóczki Balázs, Gombacsikot Fila Balázs, míg Csöpit Molnár Zsuzsanna kelti életre. Marika megformálója Kovalik Ágnes, míg Tiboré Előd Álmos. Tulipánként Újvári Zoltánt láthatja a közönség. Skultétiként Kiss Gábor alkuszik, Tarzanként pedig Galkó Balázs áll színpadra. A történethez új zene is született, amelyet Mátyássy Szabolcs írt.

Funtek Frigyes hosszú évek óta csak vidéki színházak meghívására látogat haza Franciaországból, az Eldorádóval mintegy harminc év után dolgozik újra a fővárosban.

A címlapfotó illusztráció.