Emmi: Sorra újulnak meg a színházak az egész országban

 

Csaknem 15 milliárd forinttal több pénz jut a színházak támogatására 2010 óta és a kormány támogatásával sorra újulnak meg a színházak vidéken és a fővárosban – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményében.

A kormány álláspontja szerint a magyar nemzet csak akkor lehet erős, ha megvédi kultúráját, megőrzi épített és szellemi kulturális örökségét. A balliberális kormányzás alatt tudatosan gyengítették a nemzeti kultúrát, rengeteg épített nemzeti örökség és műemlék állapota leromlott, a felújítások elmaradtak. 2010 óta folyamatosak a kulturális beruházások Magyarországon.

Sok színházban most is folynak a munkálatok és még további épületek felújítása szerepel a tervek között. „2010-hez képest két és félszer többet fordít a kormány kultúrára, idén az összeg eléri az 584 milliárd forintot” – közölte az Emmi.

Mint írják, a fővárosi színházak 500 millió forinttal nagyobb keretből gazdálkodhatnak 2020-ban, a kormány emellett a vidéki színházaknak 30 százalékkal, a független alternatív színházaknak 20 százalékkal nyújtott több forrást, mint az előző évben.

Budapesti kulturális beruházások

A kormány 2 milliárd forintot fordít a Nemzeti Színház korszerűsítésére, amelyből a színpadtechnika felújítása valósul meg. Folynak a felújítási munkálatok a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületében. A kormány 1,8 milliárd forintos támogatásával újult meg az Erkel Színház, 1 milliárd forintos támogatással a Thália Színház. A Millenáris parkban modern színháztechnikával felszerelt épületet kapott a Nemzeti Táncszínház, 4,6 milliárd forintos támogatással. A magyar kulturális terület legnagyobb intézménye gazdagodik az átadás előtt álló Eiffel Műhelyházzal, egy raktárközponttal, ahol próbákra és előadásokra is lehetőség van. Ez a beruházás 27,6 milliárd forintból valósul meg.

Mint kiemelik, döntött a kormány a Modern Opera beruházás támogatásáról, valamint a Nemzeti Táncegyüttes állandó játszóhelyhez juttatásáról, amelyhez csaknem 700 millió forintot biztosítanak. A következő évek feladatai között van a József Attila Színház felújítása.

A Liget Budapest Projekt keretében tervben van a Városligeti Színház megépítése.

A közlemény szerint azonban a színház sorsa kérdésessé vált, miután az új budapesti városvezetés kimondta, hogy nem kér a Ligetben épülő kulturális beruházásokból. A Liget projekt eredményeként már megszépült a Hősök terén álló Szépművészeti Múzeum. A 16,5 milliárd forintos átfogó felújítás első üteme 14.000 négyzetmétert,azaz a múzeum alapterületének közel negyven százalékát érintette. A rekonstrukció során helyreállították a több mint 70 éve lezárt, a második világháború során megsérült Román Csarnokot, valamint új kiállítótérként a reneszánsz stílusú Michelangelo termet is. A felújítás során egy új, térszint alatti, korszerű étterem és kávézó is kialakításra került. Szintén a Liget Budapest projekt keretében tavaly elkészült az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ a Szabolcs utcában.

Vidéki kulturális beruházások

Vidéken is számos kulturális beruházás valósult és valósul meg, például visszanyerte korhű, eredeti állapotát a komáromi Csillagerőd, Lakitelken pedig 3,3 milliárd forintos támogatásból készül a Nemzeti Művelődési Intézet új épülete. A kormány mintegy 4 milliárd forintos támogatásával kezdődött el 2019-ben a Szolnoki Szigligeti Színház épületének felújítása. A megyei jogú városok kulturális fejlesztéseinek többségéhez a Modern Városok Program nyújt forrást.

Több vidéki színházban állnak küszöbön, vagy már zajlanak a felújítások.

A kaposvári Csiky Gergely Színház 9,5 milliárd forintból újult meg. Nyíregyházán 1,2 milliárd forintból felújították a Rózsakert Szabadtéri Színpadot. A debreceni Csokonai Színházban 6,35 milliárd forintból, a Győri Nemzeti Színházban, és a II. János Pál téren 22 milliárd forintból, a Veszprémi Petőfi Színházban 9,28 milliárd forintból végeznek felújítási munkálatokat. Szintén megújul a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház. 4 milliárd forintos támogatással elkezdődött a Szolnoki Szigligeti Színház épületének felújítása, illetve a kecskeméti Katona József Színház felújításának előkészítése. A Magyar Falu Programban is zajlanak kulturális beruházások. Két alprogram a tavalyi évben kifejezetten a helyi közösségek megerősítését és a kulturális élet élénkítését szolgálta.

Mint a közleményben kiemelik, a tavaly elfogadott kulturális törvény átlátható működési modellt, tiszta, kiszámítható helyzetet és felelősségi viszonyokat teremt a színházak fenntartásában. Az önkormányzatok ezután is szabadon dönthetnek, hogy önként vállalt feladatként fenntartanak-e saját színházat vagy sem, és ha igen, azt csak önkormányzati vagy vegyes fenntartásban kívánják-e működtetni. Az önkormányzatok március 1-ig kérhetik a kormánytól a vegyes működtetésű színházak fenntartását, azt követően kötik meg a megállapodásokat és állapítják meg a 2020. évre szóló állami támogatás összegét.