A denevérrel búcsúztatja az óévet az Erkel

 

Ifjabb Johann Strauss A denevér című nagyoperettjével búcsúztatja az óévet az Erkel Színház. A szilveszterkor kétszer, valamint a január 2-án, 3-án, 4-én és 5-én látható előadások karmestere Dénes István.

A szilveszteresti előadás végét hagyományosan éjfélre időzíti az Opera, és az előadás után a kijáratnál pezsgő és tűzijáték várja a közönséget. Szinetár Miklós klasszikus díszletei között, Csikós Attila és Vágó Nelly díszleteiben és jelmezeiben a mulatságos történet főbb szerepeit Rezsnyák Róbert és Szappanos Tibor, Kolonits Klára és Horti Lilla, valamint Miklósa Erika és Kiss Diána énekli – közölte a dalszínház hétfőn.

Az első napját az Opera immár hagyományosan Beethoven IX. szimfóniájával és az intézmény felkérésére született új művek bemutatásával ünnepli. Haydn A teremtés című oratóriumának részletére Rujsz Edit készített koreográfiát, amelyet a Magyar Nemzeti Balett művészei mutatnak be felvételről.

Orbán János Dénes Csak vers, szabadság, szerelem című költeményét Csémy Balázs színművész adja elő, valamint leleplezik Verebes György festőművész Újjászületés című alkotását. Az Opera Zenekar Kovács Zoltán zeneszerző, az Opera I. fagottművészének Három a tánc… – In memoriam Erkel Ferenc című nyitányát adja elő.

Az esten újévi köszöntőt mond Nagypál Szabolcs teológus, a IX. szimfóniában szólót énekel Kolonits Klára, Megyesi Schwartz Lúcia, Horváth István és Kováts Kolos, az Opera Zenekar és Énekkart Vashegyi György vezényli.