Hosszas ováció fogadta a Tosca új bemutatóját a Scalában

 

Negyedórás ovációval és virágesővel ünnepelte a milánói Scala közönsége Puccini Tosca című operájának új bemutatóját és a címszerepet éneklő Anna Netrebkót, valamint a Scarpiát alakító Luca Salsi olasz baritont, de a szakértők szerint az évadnyitón a kultúrát is ünnepelték mint a politikai szélsőségesség elleni védőbástyát.

A milánói La Scala operaház évadnyitó előadásának, Giacomo Puccini: Tosca című operájának élő tévéközvetítése a II. Viktor Emánuel passzázsban (Fotó: MTI/ EPA/ ANSA/ Flavio Lo Scalzo)

A művet az eredeti – 1900 januárjában, Rómában bemutatott – verziójában, adták elő szombat este, Riccardo Chailly, az operaház főzeneigazgatója vezényelt. A darab rendezője az olasz Davide Livermore, aki az előző szezonban nagy sikereket aratott az Attila című Verdi-opera színpadra állításával.

„A Toscát 1900-ban szerezte Puccini, de sejteti mindazt, ami több mint egy évszázaddal később történik. A téma korszerűsége, Puccini zenéjének nagysága nagyon időszerűvé, nagyon hitelessé teszi a művet, és nagyon hasonlóvá a valósághoz, amely napjaink társadalmában igen nyers és durva” – mondta Riccardo Chailly, utalva arra, hogy az opera cselekménye a modern fülek számára a MeToo mozgalmat idézi fel.

Az eredeti változat színpadra állításáról Chailly elmondta: „lehetőséget teremtett arra, hogy jobban megismerhessék az operát.”

„Nem mondom azt, hogy ez jobb, mint az, amelyet játszottunk. Egyszerűen azt akartam, hogy megismerjék az összes zenét, amelyet Puccini ehhez az operához írt” – fejtette ki.

Davide Livermore elkápráztatta a nézőket különleges effektusokkal. A színpad egy részét fel-le mozgatták és forgatták. A díszletek hűen megidézték a Sant'Andrea della Valle templomot, a Farnese-palotát és az Angyalvárat, Róma három építészeti remekművét, ahol a cselekmény játszódik.

A kritikák szerint Anna Netrebko is elkápráztatta a közönséget egy nagyon szenvedélyes Toscával, és megindító volt szerelmét, Mario Cavaradossit alakító Francsco Meli tenor. Luca Salsa egy alattomos csörgőkígyóhoz hasonlító római rendőrfőnököt alakított.

Az est vendégei között volt Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök, Dario Franceschini kulturális miniszter és az olasz kormány más tagjai is. A premierre baloldali radikálisok az operaház épületéhez tüntetést szerveztek a szíriai háború és az olasz kormány bevándorláspolitikája ellen tiltakozva.

A nézőtéren azonban kitörő tapssal fogadták Sergio Mattarellát, amit megfigyelők az olasz intézmények, köztük a pártatlan köztársasági elnök támogatása jeleként értékeltek. A Scala évadját hagyományosan minden évben december 7-én nyitják meg, Szent Ambrusnak, Milánó város védőszentjének napján.