Ismert musical lesz látható a szegedi dóm felszentelésének évfordulóján

 

A dóm felszentelésének 90. évfordulóján tűzik műsorra a Jézus Krisztus Szupersztárt a Szegedi Szabadtéri Játékokon jövő nyáron, a musicalt a tervezett négy helyett öt estén át láthatja a közönség – közölte a fesztivál sajtóreferense.

Andrew Lloyd Webber varázslatos művét, melyhez Tim Rice írta a szöveget, Magyarországon először hivatalosan a szegedi Dóm téren mutatták be 1986-ban – mondta Tari Emese.

A szerzők 1971-es művükkel bebizonyították, hogy bibliai cselekményt is el lehet mesélni a rock- és a beatzene segítségével. A merész elképzelés világméretű rajongásig vitte a darabot, mely a Broadway történetének legnagyobb sikerét hozta. Később többek közt Londonban, Svédországban, Ausztráliában, Párizsban, Spanyolországban, Brazíliában és Ázsiában is játszották a rockoperát.

A musicalből 1973-ban Oscar-díjra jelölt film is született.

A rockopera jelentős mérföldkő a Szegedi Szabadtéri Játékok történetében is. A darab műsorra tűzésének aktualitást ad, hogy jövőre ünnepli Szeged a Fogadalmi templom felszentelésének 90. évfordulóját. A székesegyház megépítése és az 1930-as évben rendezett ünnepi mise hozzájárult ahhoz, hogy a következő évben megszülessen Magyarország azóta legnagyobb és Közép-Európa egyik legjelentősebb szabadtéri népszínháza. Szeged jelképe, a dóm azóta is a fesztiváltól elválaszthatatlan szimbólum.