Tizenhat premier lesz a 135 éves Magyar Állami Operaház új évadában

 

A társulat évadnyitó ülésén jelentették be, tizenhat premier szerepel a 135 éves Magyar Állami Operaház 2019/2020-as évadában. Az eseményen operai tagságának 50. évfordulója alkalmából köszöntötték Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmestert.

A magyar kulturális terület legnagyobb intézménye az Operaház, amelynek jövője kiemelten fontos a kormány számára – mondta Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a társulat csütörtöki évadnyitó ülésén, Budapesten.

Sághi Attila, az Opera Vagyonkezelő Kft. igazgatója hangsúlyozta, a tervek szerint az Eiffel Műhelyház 2020. februárra készül el teljesen, a befejezéshez szükséges forrásokat rendelkezésre bocsátotta a kormány. Az Ybl-palota felújításának és korszerűsítésének befejezésével várhatóan 2021 szeptemberéig kell várni.

A Magyar Állami Operaház belső képe (Fotó: MTI/Ráfael Csaba)

Ókovács Szilveszter főigazgató szerint nehéz helyzetben van a Magyar Állami Operaház, az Ybl-palota bezárásakor kilenc hónapra tervezték a felújítást, most azonban már a 27-28. hónapnál tart a beruházás, és lehet, hogy még ugyanennyi van hátra.

A főigazgató hozzátette, hogy a beruházások elhúzódása miatt nagyon sok 2019 őszi előadást törölniük kellett, az Eiffel Műhelyház elkészülésével azonban várhatóan javulni fog a társulat helyzete. A művészek érdekében minden lehetséges módon próbálják szinten tartani az előadásszámokat, januártól pedig mindenképpen béremelésbe kezdenek.

Az eseményen operai tagságának 50. évfordulója alkalmából köszöntötték Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmestert, az Operaház mesterművészét.

Az ülésen bemutatták az Operaház új internetes adatbázisának bétaverzióját. A DigiTár az intézmény történetéből több mint 53 ezer előadást, 6300 személyt és 5000 fényképes és más dokumentumot tesz elérhetővé és kutathatóvá. Az adatbázis az opera.hu oldalon keresztül érhető el.

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előhangjaként meghirdetett keresztény évadban új színrevitelben lesz látható Wagner Parsifal és Verdi Don Carlos című alkotása. Mozart Szöktetés a szerájból című művével debütál operarendezőként Vecsei H. Miklós, Szinetár Miklós pedig szimfonikus hangszerelésben viszi színre az István, a király operaváltozatát.

Anger Ferenc rendezésében lesz látható Händel Messiásának mozarti átirata, Bach Krisztus-kantátáiból Horváth Csaba készít monodramatikus adaptációt. A premierek között szerepel Jake Heggie Ments meg, Uram! című műve és A Mester és Margarita opera-musicalje is.

A Magyar Nemzeti Balett ötven év után Michael Messerer koreográfiájával mutatja be a Laurencia című egész estés előadását, és először lesz látható Magyarországon Wayne McGregor darabja, a Chroma – emelte ki az eseményen Solymosi Tamás balettigazgató. A premierek között lesz a Venekei Mariann által koreografált Tűzmadarak és a Kreol, kreál című egyfelvonásos darabokat felvonultató est is.

A címlapfotó illusztráció.