Ősbemutatót tartanak Szabó Magda életéről a Petőfi Irodalmi Múzeumban

 

Ki is volt Szabó Magda valójában? Erre a kérdésre keresi a választ a Magda, a Szabó című színházi est, amelynek ősbemutatóját szombaton tartják a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A hetven perces színházi est rendezője Mészáros Tibor, aki Krajcsi Nikolettel együtt lép színpadra a produkcióban – olvasható a Petőfi Irodalmi Múzeum közleményében, amely szerint a múzeumban tartott ősbemutatót követően az estet számos magyarországi nagyvárosban láthatja majd a közönség.

Mint írják, a darabban arra keresik a választ, hogy ki is volt Szabó Magda valójában. „Írónő, nő, feleség, szerelmes asszony. Aki rajongó boldogsággal élte életét férje, a szintén író Szobotka Tibor oldalán. Ki is volt ez a hányattatott sorsú férj, akihez annak halála után is leveleket, naplókat írt?” – teszik fel a kérdést.

Kik voltak ők, az író házaspár, akiknek az írás volt az életük, de a hírnév csak egyiküket üldözte? Ki volt e furcsa Rómeó és Júlia, akik feltételek nélküli szerelmük ellenére gyermektelenül élték le életüket?” – az alkotók olyan kérdésekre keresik a választ, amelyek mindenki életében előfordulnak, legyen szó párkapcsolatról, karrierről, gyermekvállalásról.

És míg a válaszokat kutatják, addig feltárul két regényes életút, egy nagy találkozás.

A történet izgalmas nézőpontból ismerhető meg. Szabó Magda legendás állatszeretete kutyák és macskák életét aranyozta be, és két legkedvesebb cicusa, Évuka és Konstantin nevében leveleket is fogalmazott a szomszédaikhoz.

Ezekben az üzenetekben az írónő szenvtelen őszinteséggel és szarkasztikus humorral átszőtt öniróniával vall saját magáról, az állatok nevében. Így derül fény a darab folyamán a házaspár mindennapjaira, magánélettől karrierig.

Az előadásban a két színész az állatok bőrébe bújik, érzékenyen billenve át olykor az író házaspár karaktereibe, kiadva akár féltett titkaikat is.

A címlapfotó illusztráció.