Meglepő módon élvezhették Don Giovannit az operarajongók Prágában

 

Mozart Don Giovanni című operája mindig népszerű volt az operarajongók körében azóta, hogy több mint 230 éve bemutatták Prágában, ám még soha nem állították színpadra egy háztetőn, ahol a nézők fürdőkádakból élvezhették az előadást.

Csütörtök este a Vencel térhez közeli Lucerna-palota tején rendezte meg az előadást Ondrej Kobza kulturális menedzser és prágai kávéháztulajdonos a cseh opera neves képviselői, köztük Adam Plachetka, a bécsi operaház szólistája közreműködésével.

Nem adták elő a teljes operát, csak a főbb áriákat a különleges előadáson, amelyhez az ötletet egy a Don Giovanniból alkotott cseh anagramma adta: a „John do vany” ugyanis azt jelenti, hogy „John a fürdőbe”.

Egy merész lépésnek tartottam, mivel egyáltalán nem hagyományos előadás. De szeretem a kihívásokat, és szeretek kipróbálni olyat, amit korábban még nem csináltak” – mondta Plachetka.

Mozart az operát Prágában szerezte és mutatta be. Úgy vélem, hogy ma is néz minket” – mondta Kobza a Lucerna-palota tetején egy fürdőkádban ülve. A palotát egyébként Václav Havel néhai cseh elnök nagyapja építette.

Úgy vélem, népszerűek lesznek az ilyen dolgok, minőségi eseményeket szervezni másképpen” – tette hozzá.

A nézők, akik egész este fürdőkádakban ültek, a végén nagyon vizesen távoztak, de tetszett nekik az előadás, csakúgy mint a kilátás a háztetőről, és szerencsére az időjárás is kedvezett, 30 Celsius-fok meleg volt.

A víz meleg volt. Nagyon kellemes volt és fantasztikus előadás az énekesektől. Erre bizonyosan emlékezni fogok” – mondta egyikük.