Percenként változó kiállítás nyílik a Balatonnál

 

2021. augusztus 2. és szeptember 12. között a tihanyi Rege Galériában lesz megtekinthető a hazánkban egyedülálló The Frame digitális fotóművészeti kiállítás. A Bánhalmi Norbert fotóművész által megálmodott tárlat öt elismert művész életpályájának kiemelt alkotásait mutatja majd be egyedi módon. Egy állandóan változó világ leképezése a kiállítás, a kihelyezett digitális képkereteken kiszámíthatatlan időintervallumonként cserélődnek majd a felvételek, így minden látogatónak más és más vizuális élményben lehet része.

 

Bánhalmi Norbert fotóművész évek óta gondolkozott egy digitális kiállítói tér megvalósításán, egyik nagy vágyát pedig valóra is váltja a tihanyi Rege Galériában. A The Frame elnevezésű digitális fotóművészeti kiállításon négy fekvő és egy álló Art televíziót helyeznek majd el, amelyek kikapcsolt állapotban pontosan úgy hatnak, mint egy-egy valódi képkeret.

Külön-külön lesznek elindítva, tehát nem egyszerre váltanak majd, még akkor sem, ha egyezik az időzítés. Senki nem találkozik kétszer ugyanazzal a kiállítással, mindig egyedi élményt fog kapni akkor is, ha a hat hét alatt többször is ellátogat ide – magyarázta a fotóművész.

(Fotó: Bánhalmi Norbert)

Minden képnek van érzelmi töltete

Mint fogalmazott, a koronavírus-járványt és a klímaváltozást mindenki a saját bőrén érzi, az ismerősi körben történt halálesetek és az időjárási viszontagságok mindenkit megviselnek, éppen ezért, mint Bánhalmi Norbert fogalmazott, a művészettel ilyen különleges formában szerette volna leképezni és érzékelhetővé tenni, hogy egy állandóan változó világban élünk.

A kiállításon mindenki a saját bőrén tapasztalhatja majd meg a folytonos változást.

Ez számomra is egyfajta terápia, hogy megtanuljak az adott pillanatnak élni, amit a páromtól próbálok már hússzú évek óta eltanulni. Mindenkinek mást üzennek majd a képek. Ezeket a legmodernebb technológiával, háttérvilágítással, 180 fokos betekintési szöggel tekinthetik majd meg, ami extra látványt nyújt – fűzte hozzá.

(Fotó: Berentés Ágnes)

Bánhalmi Norbert arról is beszélt, a The Frame című kiállítás díjmentesen látogatható,

kötelező fogyasztás és belépő vásárlása nélkül megtekinthető. A nyitvatartási idő is elég tág, így bárki részese lehet az élménynek, aki érdeklődik a művészet, a fotózás iránt.

A kiállításon Bánhalmi Norbert fotóművész alkotásai mellett Nagy Zoltán táj- és városfotós, Polonyi István reklámfotós, Berentés Ágnes barlangfotós, fotóművész és Szekeres János természetfotós, fotóművész különleges látásmódú alkotásai lesznek majd megtekinthetők.

(Fotó: Bánhalmi Norbert)

Bánhalmi Norbertről

Bánhalmi Norbert hivatásos katonaként kezdett a fotózással foglalkozni a Magyar Honvédség keretein belül, nevét leginkább akkor ismerhette meg az ország, miután Elek Erikával közösen kiadta, a mellrákkal műtött nők aktfotóit és személyes történeteit tartalmazó első könyvét. A kötet 15 nő rögös útját mutatja be a diagnózistól egészen addig, hogy hogyan kapta vissza az igazi életét.

Dolgozott többek között New Yorkban is, ő hazánk egyik első partifotósának egyike, a 2021-es részben a hazai rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokságon pedig a Budapesten játszó holland válogatott őt választotta Budapesten hivatalos fotóművészének és reklámfotósának.

Jövő évtől a fotózás iránt érdeklődést mutató gyerekeket is szeretné támogatni, ezért nagy álma, egy digitális kiállító és közösségi tér megnyitása Budapesten.

Bánhalmi Norbert (Fotó: Bánhalmi Norbert)