×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

„Ebben a világban olyanok vagyunk, mint a fehér hollók” – mondja a Fejér megyei bronzműves mester

 

Az M5 műsorában a Mesterember egy középkori technikákkal dolgozó bronzműves mellé szegődik tanoncnak. Megtanulja, hogy mi a szerepe a homoknak a bronzöntésben, és hogy van-e jövője ennek a különleges mesterségnek.

Bíró Csaba bronzöntő mester a Fejér megyei Balinkán él, itt látogatta meg műhelyében a Mesterember stábja. A mester korhű technológiákkal csodálatos ékszereket, övvereteket, lószerszámokat készít. Az egyetemen régészetet, történelmet, egyiptológiát tanult, ásatásokon is dolgozott korábban, itt került közeli kapcsolatba a régészeti tárgyakkal. Főként a magyar kultúrához tartozó tárgyak, övek, lószerszámok, apró veretek állnak közel a szívéhez.

„Kassai Lajosnál hallottam, hogy nem a régiségben kell nekünk élni, hanem azt a folyamatot kéne nekünk felismerni, hogy a régiek milyen értékek szerint éltek.

(…) Úgy alkotjuk újra ezeket a tárgyakat, hogy minden szintjén megpróbáljuk átérezni azt a miliőt, amiben ezek eredetileg is készülhettek. És a szimbólumrendszert, azt a varázslatot, amit ma az emberiség nem akar tudomásul venni, hogy a régiségben élő embert áthatotta a varázserő, a varázslat” – érzékeltette  életszemléletét Bíró Csaba.

A mester mesélt a szakma szeretetéről, és arról is, hogy mekkora elköteleződés kell ahhoz, hogy a mestersége megmaradjon. Munkája során szinte kizárólag fa és fém eszközöket használ, kerüli a műanyagokat. Hogy miként is készülnek a korhű technológiával a csodálatos ékszerek és veretek, megismerhetik a Mesteremberből. A műsor végére megszületik egy csokorra való a csodálatos apró tárgyakból.