Nem is gondolná, milyen remekművek készülhetnek gumiabroncsból – FOTÓK!

 

Villu Jaanisoo észt szobrászművész új értelmet ad a gumiabroncsoknak. A jelenleg Finnországban élő szobrász gondolatébresztő alkotásait nem szokványos anyagok felhasználásával készíti el. Legújabb sorozatában gumiabroncsokból hoz létre műalkotásokat – olvasható a My Modern Met cikkében.

Egy 2018-ban készült alkotását, amely egy hatalmas elefántot ábrázol a finn Jyväskylä nevű város közparkjában csodálhatják meg az érdeklődők.

A cikkből az is kiderül, azért döntött a gumiabroncsok mellett, mert szerette volna bebizonyítani, hogy minden körülöttünk fellelhető tárgynak a funkcióját át lehet értelmezni. Hozzátette, egy másik fontos szempont, amiért gumiabroncsokkal dolgozott, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelemre, arra, hogy bármit újra lehet hasznosítani, csak egy kis fantázia kell hozzá.

(Forrás: Villu Jaanisoo hivatalos oldala)

A finn Jyväskylä nevű város közparkjában (Forrás: Villu Jaanisoo hivatalos oldala)

(Forrás: Villu Jaanisoo hivatalos oldala)

Nemcsak az észt szobrászművészt ihlették meg a gumiabroncsok, hanem Baráth Gábor is, aki ugyancsak különleges alkotásokat készít az elhasznált kerékpár-, motor- és autógumikból. Készített már oroszlánfejet, trófeát, lovat és gladiátort ábrázoló szobrot is.

Baráth Gábor egy oroszlánfejet mintázó szobrot készít használt gumiabroncsokból (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Gladiátort ábrázoló gumiszobor Baráth Gábor mohácsi műhelyének udvarán (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Ágaskodó lovat ábrázoló gumiszobor Baráth Gábor mohácsi műhelyének udvarán (Fotó: MTI/Sóki Tamás)