×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Online „dekódolják” a kortárs művészetet

 

Kihirdették a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány idei pályázatának eredményeit; a pályamunkákból szerdától virtuális kiállítás is látható.

A DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány építészet, valamint vizuális és alkalmazott művészetek kategóriában írta ki a pályázatot, amelynek célja a társművészeti ágak szorosabbra fűzése és új kapcsolódási pontok keresése, illetve az értékteremtés – közölték szerdán a szervezők.

Tájékoztatásuk szerint a pályázatra összesen 62 pályamű érkezett be, 22 építészeti és 40 művészeti kategóriában, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri a díjazottakat, illetve a kiállítókat. Az alapítvány a pályázók mellé idén két építészirodát, a japán Sou Fujimoto Architects-et és a díjat alapító BORD Építész Stúdiót is meghívta a kiállításra egy-egy munkával.

A tárlat a járványügyi korlátozásokat tiszteletben tartva kizárólag virtuálisan járható be az alapítvány honlapján keresztül, ahol egy éven át lesz elérhető.

Az alapítvány a szakmai zsűri döntése alapján a két kategóriában összesen nettó 1,2 millió forintot, egy-egy fődíjat és két-két ígéretes projekt díjat adott át.

A DECODE-pályázat fődíját építészet kategóriában Fehér Anna Ditta Hajlék című pályázata nyerte; Ígéretes projekt díjban részesültek a Kintsugi-ház - Hajléktalanok kiléptető otthona (alkotó: Offra Flóra) és az X Ray (Röntgen) (alkotók: Komáromi Dóra és Magyar Nikolett) című pályamunkák, míg Bata Balázs, Ludányi Nóra, Máté Manda, Molnár Tamás és Szigetvári Balázs Plexi Play című pályázata a DECODE Spotlight Díjat nyerte el.

A vizuális és alkalmazott művészet kategória fődíjasa Nagy Eszter lett a Genius loci című pályamunkával, Ígéretes projekt díjban pedig a Phase In, Phase Out (alkotó: Kárpáti Judit Eszter) és a Lines (alkotó: Boruzs Ádám) című pályázatok részesültek.

A zsűri elnöke Bordás Péter építész, a BORD Építész Stúdió és a Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány alapítója volt, mellette Szabó Levente építész, a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára; Anthony Gall építész, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézetének egyetemi tanára és megbízott dékánja; Golda János építész; Kálmán Borbála művészettörténész, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum kurátora; Etentuk Inemesit kulturális menedzser, az Artlocator applikáció és az Artlocator Magazin alapítója, valamint Kukla Krisztián, az Art Quarter művészeti vezetője vett részt a zsűri munkájában.

A címlapfotó illusztráció.