Aranyszobrot kapott a nemzeti kutyafajta a türkmén elnöktől

 

Gurbanguly Berdimuhamedow türkmén elnök a legnagyobb elismerést adományozta kedvenc kutyafajtájának: az alabaj hatméteres aranyszobrot kapott a fővárosban, Asgabatban.

Berdimuhamedow türkmén elnök felavatta a közép-ázsiai juhászkutya (alabaj) színaranyból készült, hatméteres szobrát a fővárosban, Asgabatban.

A köztisztviselők számára tervezett lakónegyedben megtartott ceremónián az elnök egy alabaj kölyökkutyát ajándékozott egy kisfiúnak. Az állami média szerint a szobor a türkmén fajta „büszkeségét és magabiztosságát” jelképezi.


A közép-ázsiai juhászkutya igazi „türkmenikumnak” számít, a fajtát a nemzeti örökség részeként tartják nyilván, a kézzel szőtt szőnyegekkel és az ősi ahal-teke versenylófajtával együtt.

Berdimuhamedow elnök nem először mutatta ki, mennyire kedveli a nemzeti kutyafajtát, tavaly például könyvet írt az alabajról.

Az impozáns aranyszobor azért „furcsa”, mert

Türkmenisztán lakosságának nagy része szegénységben él.

Az Újságírók Határok Nélkül (RSF) a sajtószabadság szempontjából a világ legkevésbé nyitott államai között tartja számon, Észak-Koreával egy szinten – számolt be a BBC World honlapja.

Berdimuhamedow elnök aranyból készült lovas szobrát 2015-ben leleplezték le Asgabatban.