×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Élő klasszikus világhírű alkotásai kerülhetnek a Magyar Nemzeti Bankhoz

 

A nemzeti képzőművészeti örökség védelme és a művészeti mecenatúra fontos a Magyar Nemzeti Bank számára, ennek a tevékenységnek a része egy olyan kortárs gyűjtemény létrehozása, amely megakadályozza a legnevesebb magyar alkotók életművének szétszóródását. Éppen ezért közbeszerzési eljárás során kívánja megvásárolni a Magyar Nemzeti Bank a számítógépes művészet élő klasszikusának, Vera Molnarnak az alkotásait.

Vera Molnár képzőművész egyik alkotása (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A számítógépes művészet élő klasszikusának, Vera Molnarnak az alkotásaival gazdagodhat a Magyar Nemzeti Bank kortárs gyűjteménye. A magyar és nemzetközi képzőművészetre egyaránt nagy hatást gyakorló festőt a világ első női komputerművészeként tartják számon, aki számára a gép a kéz és az agy kiterjesztése.

A nemzeti képzőművészeti örökség védelme és a művészeti mecenatúra fontos a Magyar Nemzeti Bank számára,

ennek a tevékenységnek a része egy olyan kortárs gyűjtemény létrehozása, amely megakadályozza a legnevesebb magyar alkotók életművének szétszóródását – írja a Magyar Hírlap. Az MNB-Ingatlan Kft. számára vásárlásra felterjesztett műtárgyak listáját Dr. Fabényi Júlia a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója; Dr. Keserü Katalin művészettörténész, az MMA rendes tagja, a Műcsarnok egykori igazgatója, az ELTE Művészettörténeti Tanszékének professor emeritusa és Dr. Spengler Katalin műgyűjtő, szakújságíró, szerkesztő, a párizsi Centre Pompidou – Musée National d’Art Moderne IC Central Europe Bizottságának alapító tagja, a MOME Konzisztóriumának elnöke állítja össze.

Közbeszerzési eljárás során kívánja megvásárolni a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő MNB-Ingatlan Kft. Vera Molnár 14 alkotását.

Az MNB-Ingatlan Kft. gyűjteményépítésében a kortárs magyar alkotók kerültek fókuszba, az elmúlt időszakban olyan neves, külföldön is elismert alkotók műveivel bővült a kollekció, mint például Fajó János, Bak Imre vagy Lakner László. A kortárs művekkel kapcsolatos vásárlási döntéseinknél minden egyes esetben a felkért Szakértői Bizottság javaslataira támaszkodtunk, kizárólag szakmai szempontok figyelembevételével határozunk – mondta a Magyar Hírlapnak Vizi Kata, a projekt szakmai koordinátora, az MNB Alapítvány által létrehozott Ybl Budai Kreatív Ház művészeti vezetője.

Vera Molnar 1924-ben született, és 1947-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István tanítványaként, ezután ösztöndíjat kapott Rómába, ahonnan már nem tért haza. Férjével, Molnár Ferenc pszichológussal és egy hatnapos vízummal Párizsban telepedett le.

Vera Molnar már főiskolásként kubista, és absztrakt képeket kezdett festeni, szakdolgozatát Cézanne és a kubizmus kapcsolatáról írta, az 50-es évek végéig erőteljesen kötődött a konstruktivista hagyományokhoz.

Vera Molnar 70 éve Franciaországban él és alkot, mégis nagy hatással volt a hazai geometrikus absztrakt alkotóinak több generációjára,

mindig újabb és újabb alkotók inspirálódtak a szellemiségéből. A debreceni MODEM napokban zárt Machine Imaginaire: Vera Molnár algoritmusai című nagysikerű kiállítása, és ezt megelőzően tavaly a Kiscelli Múzeum Rendetlenség a rendben című Vera Molnar kiállítás ráirányította a figyelmet munkásságára. Mára a legfiatalabb művészek közül is sokan előképként, példaképként tekintenek rá.

Nagyon korán algoritmusokban gondolkodott,

úttörőként kezdett foglalkozni a számítógépes művészet lehetőségeivel.

1974-1976 között kidolgozta a Molnár-programot, amely a komputerművészet legkorábbi példái közé tartozik. 1976-ban, 52 éves korában Londonban a sok csoportos kiállítás után első önálló tárlatként „Transformations” címen bemutatta a négyzet hipertranszformációjával foglalkozó alkotásait.

A világnak mindig vannak művészeti központjai, a 20. század első felében az egyik legfontosabb kétségkívül Párizs volt, magához vonzotta a festőket, köztük a magyarokat is. 1945 után egész művészkolónia működött Franciaországban, és az idők folyamán közülük több magyar származású művész, mint Hantai Simon, Reigl Judit, Fiedler Ferenc és Vera Molnar is világhírnévre tett szert.