×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Oscar-díjas alkotó és első filmesek munkái is versenyeznek a Bujtor István Filmfesztiválon

 

Az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című filmje mellett több első filmes alkotása is versenyez a XI. Bujtor István Filmfesztiválon. A vetítések mellett koncertek, színházi előadások, hajózás, veteránautós-felvonulás, kiállítások és gasztronómiai programok is várják a közönséget Balatonszemesen augusztus 17. és 21. között.

A 141 nevezett alkotás közül száz film jutott be a fesztivál versenyprogramjába, ezekből csak ötven filmet vetítenek a közönségnek – hangsúlyozta Lutter Ferenc fesztiváligazgató, producer az M1-en.

Mint mondta, több Balázs Béla-díjas alkotó munkája is versenyez fesztiválon, filmes főiskolákról és egyetemekről pedig olyan alkotók érkeznek, akik először próbálják ki magukat, például Rudolf Olivér rendező Emma című filmjével a fesztiválon debütál. Bajor Lili színész pedig a Balázs Béla-díjas Dér András A Rubens lány című filmjének a főszerepét alakítja – tette hozzá.

Versenybe száll Gál Sándor Los Angelesben díjazott, Defekt című alkotása is, amelyben a nyolcéves Balla Riána Emma egy elrabolt kislányt alakít. A nyilvános vetítéseket alkotói beszélgetések, közönségtalálkozók kísérik.

A fesztivál zsűrijének elnöke Janisch Attila filmrendező, tagjai Gera Marina színművész, Kalász József filmrendező, vágó, Lutter Imre fesztiváligazgató, producer, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, valamint Wiegmann Alfréd rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője.

Esténként a fesztivál kertmozijában Ötvös Csöpi-filmeket láthat a közönség, de lesznek koncertek, színházi előadások, kiállítás és retró utcabál. Bujtor István kedvenc ételeit is meg lehet kóstolni, lesz veteránautós felvonulás, de bepillanthatnak a látogatók a forgatások kulisszái mögé is.

Augusztus 22-én pedig vitorlás emlékversenyt tartanak Bujtor István tiszteletére Balatonkenesén.

A címlapfotó illusztráció.