Két tárlattal nyitja újra kiállítótereit az Ybl Budai Kreatív Ház

 

Szombaton újra megnyit a művészetkedvelő nagyközönség előtt az Ybl Budai Kreatív Ház.

Az eredetileg Ybl Miklós által megálmodott, majd az MNB Alapítványok értékteremtő munkájának köszönhető, komplett felújítás után a kortárs képzőművészetnek otthont adó épület egyből két izgalmas tárlattal várja az érdeklődőket – írta közleményében az intézmény.

Kifejtve, hogy a Munkácsy-díjas iski Kocsis Tibor ceruzarajzaiból és egyedi installációiból készült „A Hold”, valamint a Random fotóművészeti csoport három tehetséges alkotójának „Belső tájak” című kiállítása egyaránt különleges élményt és kulturális feltöltődést kínál a látogatók számára.

„Az Ybl Budai Kreatív Ház küldetése, hogy a kortárs magyar és nemzetközi művészet kimagasló képviselőit az érdeklődő nagyközönség számára bemutassa és népszerűsítse. A járványügyi korlátozások feloldása és a közel 100 napos kényszerpihenő után, június 20-tól végre újra látogathatóak a tárlatok” – tették hozzá.

Bár az Ybl Budai Kreatív Ház a „bezártság” idején is igyekezett aktív és folyamatos kommunikációval kapcsolatban maradni a művészeteket kedvelő és pártoló közönségével, – ennek jegyében például mindkét most látható kiállítás anyaga elérhetővé vált online módon –, az igazi élmény természetesen a személyes találkozás lehetősége.

iski Kocsis Tibor: A Hold
Az Ybl Budai Kreatív Ház emeletén kiállított tájképszerű rajzokat az Apollo-program űrhajósai által 1972. áprilisban és decemberben készített eredeti fotók ihlették. Bár a tárlaton bemutatott művek fényképek után készültek, mindegyik önálló, önmagában is teljes értékű, kompozícióra épülő alkotás. A Hold-sorozat rajz-installációi első pillantásra tájképek hatását keltik, de jobban megnézve a néző rádöbben, hogy igazából rendkívül pontos természetrajzokat csodálhat meg. A legapróbb részletig kidolgozott alkotások nem csupán valósághű replikák, hanem egyfajta meditatív képek, amelyek szabad, relaxációs asszociációra buzdítják a szemlélődőt. A Hold, mint égitest szinte mindenki fantáziáját megmozgatja, mágikus, misztikus hatása az emberiséget egész életében foglalkoztatta. iski Kocsis Tibor a Holdat és a történelmet múzsának hívta, alkotásai múltbeli holdsétára invitálják a látogatókat.

Kolozsi Bea, Mucsy Szilvia, Pataki Ágnes: Belső tájak

A különleges tárlat fókuszában a RANDOM fotóművészeti csoport három alkotójának érzékeny ráhangolódással rögzített képei láthatók. A három különböző karakter alkotásában közös pont a gyengéd viszonyulás a világ esendő jelenségei, törékeny együttállásai iránt. A líraiság, az engedékenység, a történni hagyás olyan finomra hangolt képi világokat eredményeznek, amelyek pont a világhoz való poétikus viszonyulás miatt lesznek szokatlanok és különösen elbűvölőek. A képeket nézegetve mi is rácsodálkozhatunk arra, hogy a mindenkori tökéletes utáni hajszából bátor és szabad döntés kilépni és a világ szépségét a mulandó illúziók iránti fogékonysággal észlelni.
Mindkét kiállítás ingyenesen látogatható július 20-ig.