Multimédiás kiállítótérré alakítottak egy egykori tengeralattjáró-bázist Bordeaux-ban

 

Multimédiás kiállítótérré alakítottak egy egykori tengeralattjáró-bázist a franciaországi Bordeaux-ban. Ez a világ legnagyobb ilyen jellegű állandó létesítménye.

(Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg)

A több mint tízezer négyzetméteres Bassins de Lumiéres két kiállítással nyitott a héten. Az eredetileg április közepére tervezett megnyitót a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani.

A Gustav Klimt, d'or et de couleurs (Gustav Klimt, aranyról és színekről) című fénykiállítás keretében bécsi zeneművek hallgatása mellett a látogatók képkivágások áradataként megismerhetik az osztrák festő híres műveinek motívumait. A szintén a bécsi szecesszióhoz tartozó más művészek, például Egon Schiele képei is felvillannak.

Tartalmat akarunk közvetíteni, nem giccset - mondta Augustin de Cointet de Filain, a Bassins de Lumiéres igazgatója.

A Klimt-kiállítás 35 perces, ezt követi a Paul Klee, peindre la musique (Paul Klee, a zene festése) című tízperces bemutató, a kettő között a múltba való kikacsintásként egy tengeralattjáró kivetített képe látható.

Az 1941 és 1943 között megépített tengeralattjáró-bunker egyike azon öt bázisnak, amelyeket a németek a második világháború idején az Atlanti-óceán franciaországi partvidékén építettek. A mintegy 600 ezer köbméter beton öntésénél több mint 6500 munkás dolgozott.

Csakúgy, mint a La Rochelle-ben, Saint-Nazaire-ban, Brestben és Lorient-ban lévő bázisokat, a szövetségesek bombatámadásai a bordeuax-i építményt sem döntötték romba. Mivel a betontömeg lebontása szinte lehetetlen volt, különböző vállalkozások kezdték használatba venni az épületeket, többek között fesztiválokat vagy fotókiállításokat szerveztek a történelmi helyszínekre.

A Bassins de Lumiéres a több múzeumot és látványosságot kezelő francia szervezet, a Culturespaces irányítása alá tartozik.