Fajó János munkáiból nyílik kiállítás az Ybl Budai Kreatív Házban

 

Fajó János (1937-2018) Kossuth-díjas képzőművész hagyatékából nyílik ingyenes kiállítás csütörtökön Budapesten, az Ybl Budai Kreatív Házban.

A felújított Ybl Budai Kreatív Ház, Ybl Miklós egykori vízháza a Várkert Bazár szomszédságában Budapesten (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Gép forog… című kiállításon az ismétléssel kialakuló kompozíciók a vonalak, formák és elemek fokozatos elforgatásával létrejövő alkotások egy másik dimenzióba repítik a látogatókat. Fajó János, akit méltán neveznek Kassák Lajos szellemi örökösének, a magyar konstruktív geometrikus művészet egyik legfontosabb képviselője volt – közölték a szervezők.

A közlemény szerint Fajó János formai kísérletei grafikai munkák, szitanyomatok, festmények, fali objektek és szobrok formájában maradtak ránk. Festészete és szobrászata szorosan kapcsolódik egymáshoz, szobrai azt a hatást keltik, mintha egy-egy festménye kelt volna életre a térben. A művész több évtizeden át kutatta az empirikus és geometriai jelenségeket, ismétlődő elemekből álló struktúrákkal és azok variációival foglalkozott.


Mint írják, a geometrikus tradíciók és a konstruktivizmus elvei alapozták meg munkásságát, de hatással volt rá az op-art, a minimal art és az új geometria is. Fajó János alkotásai optimizmust sugároznak, a letisztult, derűs színek és a pontosan megszerkesztett vonások igazi összhangot teremtenek, miközben szabad asszociációra buzdítják a nézőt.

A közlemény szerint a művész több külföldi kiállításon is részt vett, alkotásait Magyarországon a Magyar Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum, a MODEM és a Kassák Lajos-emlékmúzeum, valamint több vidéki múzeum őrzi, azonban számos alkotása olyan neves külföldi gyűjteményekben található meg, mint például a bécsi Albertina, a grazi Neue Galerie am Landesmuzeum, a zürichi Museum Haus Konstruktiv, a bázeli Das Progressive Kunst Museum vagy a moszkvai Moderne Museum.

A tárlat megnyitóján beszédet mond Sárvári Zita kurátor és Hajós Ágnes, a művész özvegye. A kiállítás március 8-ig ingyenesen tekinthető meg az Ybl Budai Kreatív Házban.