Egyre több mecénás támogatja az olasz kultúrát

 

Az Art Bonus elnevezésű, 2015-ben bevezetett program keretében összesen 435 millió euró (146,5 milliárd forint) adomány érkezett erre a célra a kulturális minisztérium közlése szerint.

Az Art Bonusnak köszönhetően magánszemélyek és vállalatok 65 százalék adókedvezményt kapnak a kulturális örökség védelmét, ezen belül a műemlékek helyreállítását, de akár a színházak működtetését szolgáló adományok után.

Csak az elmúlt hat hétben 25 millió eurót (8,4 milliárd forintot) adományoztak mecénások, ezt különböző kulturális értékek restaurálására fogják fordítani – mondta el Dario Franceschini kulturális miniszter.

A legtöbb támogató lombardiai: itt 3235 mecénás 175 millió eurót (58,9 milliárd forintot) adományozott. Velencében 54 millió euró (18 milliárd forint), Dél-Tirolban 1,3 millió euró adomány (438 millió forint) gyűlt össze.

Az elmúlt években luxusmárkák is finanszíroztak nagy restaurálási projekteket. A Fendi olasz divatcég restauráltatta például a Trevi-kutat, a Bulgari luxusékszercég finanszírozta 2016-ban a Spanyol-lépcső felújítását, a Tod’s táska-és cipőkészítő cég pedig a Colosseum renoválását vállalta magára. A világ legnagyobb szemüveggyártó cége, a Luxottica finanszírozta a velencei Rialto híd felújítását.

Az olasz kulturális szektor reneszánszát éli. A kormány egyre többet invesztál a területbe. Az állami múzeumokba 2019-ban 55 millió ember látogatott el.

A címlapfoó illusztráció, a képen önkéntes nyugdíjas rendőr a római Trevi-kútnál 2017. július 25-én. Az olasz főváros 80 napos próbaidőre korlátozta a szökőkút közvetlen közelébe egy időben beengedhető látogatók számát a tolongás megelőzésének érdekében, továbbá nyugdíjas közlekedési rendőrök és csendőrök felügyeletére bízta a turisták megfelelő viselkedésének ellenőrzését. (MTI/AP/ANSA/Alessandro Di Meo)