Kihirdették a Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait, a közmédia fotóriporterei is nyertek

 

Kihirdették a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait. A legjobb munkákból április 16-án nyílik kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Mohai Balázs, Balogh Zoltán, Koszticsák Szilárd, Czeglédi Zsolt, Illyés Tibor, Mónus Márton és Komka Péter  az MTI/MTVA díjazott fotóriporterei (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A pályázatra ezúttal 267 fotográfus 2488 pályaművet küldött, a beérkezett képek száma összesen 6079 volt. A közmédia fotóriporterei összesen tizenegy díjat és két dicséretet kaptak.

A nemzetközi zsűri elnöke Szlukovényi Tamás, tagjai Daniela Mrazkova, Ron Haviv, Joao Silva és Stiller Ákos voltak.

A legjobb kollekcióért odaítélt Munkácsy Márton-díjat Török János (Délmagyarország) kapta; ő lett idén a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter is.

A legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotóriporternek járó Szalay Zoltán-díjat idén is Mónus Márton (MTI/MTVA) érdemelte ki, a Magyarországon készült legjobb hírképért Dombóvári Tamást (szabadfoglalkozású) tüntették ki Escher Károly-díjjal, a frissen létrehozott fenntarthatósági díj első nyertese pedig Ladjánszki Máté lett.

A MÚOSZ nagydíj és az André Kertész-nagydíj nyertesének a neve április 16-án, a Capa Központ ünnepélyes díjátadóján lesz nyilvános.

Szigeti Tamás, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporteri szakosztályának titkára ismerteti a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat győztes alkotásait Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A Hír, eseményfotó kategória első helyén Dombóvári Tamás (szabadfoglalkozású) végzett, a Képriport kategória legjobbjának pedig Ajpek Orsolya (Index) anyagát választotta a zsűri.

Cséfalvay Á. András (Parameter.sk) lett a Mindennapi élet (egyedi) kategória győztese, Mindennapi élet (sorozat) kategóriában pedig Kovács Bea kapta az első díjat.

Az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória első helyén Kölcsey-Gyurkó Sára végzett, az Emberábrázolás-portré (sorozat) kategóriában pedig Bielik István (szabadfoglalkozású) lett az aranyérmes.

Polyák Attila (Origo) a Művészet (egyedi) kategória első díját kapta meg, Mohai Balázs (MTI/MTVA) pedig Művészet (sorozat) kategória legjobb anyagát készítette idén.

A Sport (egyedi) kategória első helyén Földi Imre (Nemzeti Sport) végzett, míg a Sport (sorozat) kategóriában Török Jánost jutalmazta első díjjal a zsűri.

Török János kapta a Természet és tudomány (egyedi) kategória aranyérmét is, a Természet és tudomány (sorozat) kategória első díját pedig Hajdú D. András (szabadfoglalkozású) nyerte.

Kerekes M. István lett a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória győztese, a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) első helyére pedig Hajdú D. András munkáját sorolta a zsűri.

A zsűri dicséretben részesítette Komka Pétert a Hospice című felvételeiért és Illyés Tibort a Felkészülni, készen, rajt… című sorozatáért.

Az ünnepélyes díjátadó, a pályázat anyagából rendezett 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitója és Az év fotói című album bemutatója, április 16-án lesz a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Tizenegy díjat nyertek a közmédia fotóriporterei

A Magyar Sajtófotó Pályázat eredményeit hétfőn hozták nyilvánosságra Budapesten.

Mohai Balázs Pár akkord és indul a pogó című sorozatával megnyerte a művészet (sorozat) kategóriát.


Mohai Balázs Pár akkord és indul a pogó című sorozata

Balogh Zoltán négy díjat nyert: a hír- és eseményfotó kategóriában 2. helyezett lett Vucjak a kiürítés után című képe, 3. helyezett pedig Veszélyben a búvár című felvétele.

Balogh Zoltán, az MTI/MTVA fotóriportere Veszélyben a búvár című felvétele (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az MTI/MTVA fotóriportere az emberábrázolás-portré sorozatban a Hableány mentőiről készített felvételeivel 3. helyezést ért el. A társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia sorozatok között is a 3. díjat nyerte el Balogh Zoltán Rehab című sorozatával.


Balogh Zoltán Rehab című sorozata

Koszticsák Szilárdnak a képriport kategória 2. díját ítélte oda a zsűri Határvadászok szilveszterkor című sorozatáért.


Koszticsák Szilárd Határvadászok szilveszterkor című sorozata

A sport (egyedi) kategóriában 2. díjat nyert Illyés Tibor Találat című felvételével.

Illyés Tibor Találat című felvétele (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

3. díjat kapott Czeglédi Zsolt Csodálkozó szem című képéért.

Czeglédi Zsolt Csodálkozó szem című felvétele (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Illyés Tibor a sport sorozatok között 3. díjat nyert Úszás egy kicsit másképp című felvételeiért.


Illyés Tibor Úszás egy kicsit máskép című sorozata

A társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategóriában 2. díjat ítélt a zsűri Mónus Mártonnak Karácsony című képéért.

(Fotó: MTI/Mónus Márton)