Siófokon helyezik végső nyugalomra Varga Imre szobrászt, a nemzet művészét

 

Szerdán 11 órakor búcsúznak a 97 éves korában elhunyt Varga Imre szobrászművésztől, a nemzet művészétől Siófokon, a Szépvölgyi utcai újtemető ravatalozójában – közölte Illés Virág, Siófok kommunikációért felelős referense az MTI-vel hétfőn.

Az elhunytat Siófok önkormányzata saját halottjának tekinti, végakaratának megfelelően helyezik örök nyugalomra szülővárosában.

A gyászoló család azt kéri a megemlékezőktől, hogy részvétüket egy szál fehér virággal fejezzék ki. Az elhunyt hamvait a nyilvános szertartás után szűk családi körben helyezik örök nyugalomra Siófokon a Kele utcai temetőben lévő családi sírba” – mondta a referens.

A neves művész hosszan tartó betegség után december 9-én hunyt el otthonában. Varga Imre a nemzet művésze, több magas hazai és külföldi állami kitüntetés birtokosa, a kortárs magyar szobrászművészet iskolateremtő megújítója, a klasszicista-realista eszményt újraértelmező monumentális szoborkompozíciói kultúrtörténeti jelentőségűek. Hazai és külföldi tereken, templomokban, középületekben több száz alkotása látható. Szobrai állnak Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában és Izraelben.

Varga Imre munkásságát egyebek közt Munkácsy-, Kossuth- és Herder-díjjal, érdemes és kiváló művészi címmel, a Magyar Érdemrend középkeresztjével, Prima Primissima díjjal tüntették ki. A Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémia egykori levelező tagja volt, kitüntették a Német Szövetségi Köztársaság I. osztályú érdemrendjével, a brit Jean Masson Davidson-díjjal, az Olasz Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének lovagi fokozatával, a Francia Köztársaság Művészeti Érdemrendje Parancsnoki Jelvényével. A szobrászművész Hajdúböszörmény és Siófok díszpolgára.

A címlapfotó illusztráció.