Megérkeztek a kínai artistaművészek Budapestre

 

Megérkeztek azok a kínai artistaművészek Budapestre, akik a jövő szerdán kezdődő XIII. Budapesti Cirkuszfesztiválon lépnek fel – hangzott el a Fővárosi Nagycirkusz csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tartottak.

A XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválra érkező kínai artisták a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy a kínai cirkuszművészet élvonalába tartozó művészek két éve készülnek a produkciókra. A csapat 31 tagja 10 előadáson lép fel Budapesten.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar–kínai cirkuszművészeti partnerség hosszú évek óta tart, a sikeres együttműködés keretében szeptemberben egy magyar artistaosztály utazhat Pekingbe, hogy továbbfejlesszék tudásukat.

Kovács Gábor Dénes, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. képzési igazgatója hozzátette, hogy a magyar cirkuszművészet megújításához új utakat kell találni, a magyar artistaosztály kínai tanulmányai ehhez járulhatnak hozzá. A diákok a Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskolai növendékei lesznek, ahol új szemléletmódot tanulhatnak meg.

A január 8-án kezdődő cirkuszfesztiválról Grézer József, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője elmondta, hogy a rangos nemzetközi eseményre 10 ezer vendéget vár a budapesti intézmény. A fesztivál győztesei két és fél hónapon át szerepelhetnek a budapesti cirkusz műsorában.

Január 8-án az artistaművészek ünnepélyes bevonulásával veszi kezdetét az idei cirkuszfesztivál. A nézőknek három alkalommal lesz lehetőségük a versenyprogramokat megtekinteni, amelyekben a világ legjobb artistaművészei mérik össze a tudásukat. Az egyéjszakás kaland című összművészeti műsorban a költészet, a zene és az artistaprodukciók szimbiózisa elevenedik meg a porondon.

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A fesztiválhoz két további program is kapcsolódik, a Szépművészeti Múzeumban UNESCO szakmai konferenciát tartanak a cirkusz kulturális örökségéről. A program része a magyar cirkuszi kulturális örökség muzealizálásának, a hazai cirkuszmúzeumi fejlesztés kezdeti lépéseinek és első eredményeinek szemléltetése. A programban kiemelt szerepet kap a cirkuszművészetnek az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára történő multinacionális felterjesztésének bemutatása.

Az Európai Cirkusz Szövetség szakmai konferenciáját a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba szervezik. A szimpózium két nagy témája az artistaképzés és a cirkuszi utazó gyerekek oktatása-nevelése lesz. A konferencián bemutatkoznak a világ vezető artistaképző intézményei és az idén hetvenéves Baross Imre Artistaképző Intézet. Téma lesz az artistaképzés jövőjéről és a felnövekvő, fiatal artistaművészek hazai és nemzetközi szakképzéséről is.

A cirkuszfesztivál részletes programja az alábbi weboldalon érhető el.