Az MTI fotósa első díjat nyert Izraelben

 

Kallos Bea, az MTI fotósa első díjat nyert Beduin hétköznapok című fotósorozatával társadalom-közösség kategóriában csütörtökön Izrael legrangosabb fotós versenyén, az Edut Mekomiton (Helyi tanúságtétel).

Kallos Bea három éve él Izraelben. Korábban az MTI fotósaként dolgozott Budapesten, és továbbra is küld képeket Izraelből.

A pályázaton egy beduin közösség mindennapjait bemutató képsorozatával nyerte el az első helyet. Emellett a környezet-természet kategóriájában kurátori elismerést kapott a háztartások műanyag használatát bemutató képeiért. Fotói a következő hetekben láthatók lesznek a győztesek számára évente megrendezett kiállításon Tel-Avivban, az Erec Múzeumban.

A pályázatot 2003 óta rendezik meg minden évben hét kategóriában. A megméretésre évente több mint háromszáz fotós jelentkezik, akik összesen több mint tízezer képet küldenek be, amelyekből a legjobbnak ítélt mintegy kétszázat mutatják be Tel-Avivban, együtt a World Press verseny utazó kiállításával.


Beduin hétköznapok – Kallos Bea díjnyertes fotósorozata

Kallos Bea a képei születéséről elmondta, 2018 novembere és 2019 augusztusa között egy beduin családnál készítette azokat Jeruzsálemtől mintegy 60 kilométerre, a Júdeai-sivatagban.

Korábbi munkáimban is foglalkoztatott a gyerekek sorsa, és ebben a sorozatban is az ő történetükön át próbálom bemutatni, hogy milyen ma, 2019-ben egy hagyományos, nomád állattartással foglalkozó, a mi értékrendünk szerinti civilizációtól távoli helyen élő családban az élet” – mondta.