NDK-s műkincslopás: vizsgálják az előkerült festményeket

 

Negyven éve, az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) legnagyobb műkincslopásakor eltűnt, majd ismét előkerült festmények eredetiségét vizsgálja egy német szakértői csoport.

Öt különösen értékes festmény került elő az elmúlt héten, amelyet 1979. december 14-re virradó éjjel rejtélyes módon loptak el a Gothában lévő Friedenstein-kastély gyűjteményéből. Jelenleg a kastély alapítványa kérésére a Berlini Állami Múzeumok Rathgen kutatólaboratóriumának munkatársai vizsgálják a művek eredetiségét.

Öt különböző művész alkotásait szerezték meg

Az öt alkotás 14–18. századi régi mesterek műve: Frans Hals Fiatal férfi mellképe, idősebb Jan Brueghel Vidéki út szekerekkel és tehenekkel, Anthonis van Dyck Önarckép napraforgóval , Jan Lievens Idős férfi, és idősebb Hans Holbein Szent Katalin című festménye.

Évtizedeken át nyoma sem volt a képeknek, 2018-ban azonban az alapítvánnyal ügyvéden keresztül kapcsolatba lépett egy csoport, és közölte, hogy náluk vannak a művek. Gotha polgármestere és az akkori alapítványi vezető, Knut Kreuch, a Siemens Kulturális Alapítvány támogatásával szeptemberben megszerezte az alkotásokat.

Már a következő évben visszajuttatnák a képeket Gothába

A lopás ügyében a berlini ügyészség két férfi ellen indított nyomozást zsarolás és lopás vádjával. A Friedenstein-kastély alapítványának szóvivője, Marco Karthe szerint céljuk az ügy békés elrendezése. Ennek feltétele azonban, hogy kiderüljön, valóban az eredeti képekről van-e szó, nem pedig esetleges másolatokról.

Mivel a festmények öt különböző művész öt különböző korszakból származó alkotásai, a vizsgálatok hosszú ideig tartanak.

Amennyiben a festmények eredetiek, az hatalmas szenzáció – emelte ki Karthe. „Az elmúlt negyven évben egy kép sem került elő, most meg egyből itt van mind az öt” – mondta. Hozzátette: ha az ellopott művekről van szó, szeretnék már a következő évben visszajuttatni őket Gothába, és bemutatni a közönség előtt.