A Selyemút tükrében címmel fotókiállítás nyílik a Pesti Vigadóban

 

A Selyemút tükrében címmel látható fotókiállítás a Pesti Vigadóban szerdától, a tárlat a kínai–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója előtt tiszteleg.

(Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A kiállítás egy hosszú távú program összegző tárlata, amelyen Kína vezető fotográfusai magyar fotósokkal közösen mutatják be  képeiket. A tárlat a kínai–magyar kulturális és baráti kapcsolatok fejlődéséhez is hozzájárul – közölték a szervezők az MTI-vel.

Fotográfiákkal hoznák közelebb egymáshoz a két ország kulturális életét

Mint írják, a Selyemút tükrében fotóprogram 2014-ben indult a Kínai Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Fotóművészek Szövetsége közös együttműködéseként. A program kiemelt támogatója a WINK Egyesület, melynek célja, hogy a fotográfiákkal hozzák közelebb egymáshoz a két ország kulturális életét.

Az összegzés szerint 2016-ban magyar fotográfusok látogattak Kína Fucsien tartományába, és a helyi alkotókkal együtt bejárták a déli vidék városait, megörökítették a hagyományos kínai életet, a rohanó fejlesztéseket és a robbanásszerű változásokat. Ezekből az alkotásokból rendezték meg A Selyemút tükrében I. című kiállítást Pécsett.

A kiállítás átkalauzol Kína újkori történelmének eseményein

2017-ben a magyar művészek Kína régi fővárosába, Hszianba, valamint Kanszu tartomány hegyvidékére utaztak. Ebből a fotósorozatból újabb kiállítás nyílt, amely nemcsak az észak-tibeti embereket, a muszlim és buddhista közösségeket, de a mai Kína hétköznapjait és ünnepeit, a történelmi emlékek, hagyományok továbbélését és monumentális tájakat is bemutatta.

Az összegzés szerint a kínai fotográfusok anyagának különlegessége, hogy átkalauzol Kína újkori történelmének eseményein.

Az kiállítók között van mások mellett Hajdú József, Somogyi Márk, Kovács Melinda, Kőműves Kata, Á. Tóth József, Simonyi Balázs, Benkő Imre, Szamódy Olaf Zsolt, Szabó Béla, Vang Jing-ho, Vej Hsziang, Li Kö, Hszü Hszün.

A címlapfotó illusztráció.