Kamarakiállítást rendeznek a magyar–malajziai kapcsolatok történetéről

 

Kamarakiállítást rendeznek a Magyarország és Malajzia közötti kapcsolatok történetéről az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), Budapesten.

Magyarország 50 évvel ezelőtt, 1969-ben vette fel hivatalosan a diplomáciai kapcsolatot Malajziával, az akkor önállóságában még friss állammal. A két ország kapcsolatát azóta folyamatos gazdasági-ipari együttműködés és közös építkezés jellemezte. 2019-ben a magyar és a malajziai kormány közösen ünnepeli meg az 50. évfordulót, amelynek fő szervezője Magyarország Kuala Lumpur-i Nagykövetsége – írja az OSZK közleménye.

Az évfordulós események szerves része a magyar–malajziai kapcsolatok történetét bemutató kamarakiállítás, amely az OSZK, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint Malajzia Budapesti Nagykövetségének közös szervezésében valósul meg.

Az első magyar utazó, aki komolyabb időt töltött Délkelet-Ázsiában az a Xantus János volt, akinek kalandos életéről formázta meg Karl May kedvenc karakterét, Old Shatterhandet. Xantus 1868 és 1870 között egy komolyabb expedíció keretében járta be a régiót, élményeit és megfigyeléseit számos könyvben és tanulmányban írta meg, terepmunkája pedig a Magyarországra hazahozott több mint 2500 néprajzi tárgy és több mint 54 000 állatpreparátum segítségével megalapozta a későbbi Néprajzi Múzeum és Természettudományi Múzeum gyűjteményét is.

A XX. században a magyar populáris kultúrában is népszerű és egzotikus téma maradt Malajzia, kalandfilmek és újságcikkek egész sora foglalkozott az országgal. Ennek legismertebb eleme a kiállításon is megjelenő Sandokan című olasz sorozat volt, amelynek képi és zenei világa a mai napig közismert a magyar közönség körében.

A tárlaton a látogatók bepillantást nyerhetnek a két ország közti kapcsolat és egymás kölcsönös kulturális megismerésének történetébe. A kiállításon megtekinthető anyagok – kéziratok, térképek, fotók, újságcikkek és könyvek – az OSZK világhírű Törzs- és Periodika Gyűjteményének, Térkép- és Kézirattárának részét képezik, mellettük Malajzia Nemzeti Levéltárából kölcsönzött anyagok, valamint Magyarország Kuala Lumpur-i Nagykövetségének tulajdonában lévő fényképek láthatók.

A kiállítást hétfőn Cheong Loon Lai, Malajzia magyarországi nagykövete nyitja meg. A két ország évfordulós együttműködését Baranyi András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára mutatja be – olvasható a közleményben.

A címlapfotó illusztráció.