Megnyílik a X. Krosnói Nemzetközi Lenszövő Biennále kiállítása Zalaegerszegen

 

A biennáléra a világ szinte minden kontinenséről érkeztek pályaművek, melyek közt egy magyar, a zalai Cserszegtomajon alkotó Takács-Szencz Lívia textiltervező két gobelin munkája is szerepel – mondta el Kostyál László művészettörténész, aki a lengyelországi Krosnóban tagja volt a pályamunkákat értékelő nemzetközi zsűrinek.

A lenhez és a szövéshez kapcsolódó kiállításon 91 alkotás lesz látható. Az előírások szerint a felhasznált alapanyag legalább nyolcvan százaléka len, de a művészek a legkreatívabb módon egészítették ki az alkotásaikat természetes anyagokkal: többek közt plasztikkal, filccel, faanyaggal.

A szövés mellett más technikákat – varrást, hímzést, applikációkat – is alkalmaztak. Ugyanakkor vannak olyan alkotások is, amelyek elmesélnek egy történetet vagy elvontabb, filozofikusabb történetet közvetítenek – jelezte Kostyál László.

Hozzáfűzte, hogy a biennáléra minden művész más-más megközelítésből készítette el az alkotását, így a tárlaton színes, sokrétű anyag, a kortárs textilművészet keresztmetszete jelenik meg.

A nemzetközi lenszövő kiállítás anyagát több városban is bemutatták. A Göcseji Múzeum és a krosnói Kézműves Múzeum csaknem két évtizedes együttműködésének keretében a tárlat zárókiállítását a hagyományok szerint a zalai megyeszékhelyen rendezik meg.

A biennálé anyagát bemutató kiállítás 2020. január 12-ig tekinthető meg a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.