Megnyílt a Rubens- és Van Dyck-kiállítás

 

Megnyílt a Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora című nagyszabású kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, kedden Budapesten.

A tárlat a 17. századi flamand festészet kiemelkedő alkotásain keresztül mutatja be, hogy mit gondoltak az akkori emberek a művészetről, a világról, a múltjukról, hagyományaikról és történelmükről, mindennapjaikról és a Teremtőről – mondta a megnyitón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója Peter Paul Rubens A jóslat kinyilatkoztatása a Decius Mus-sorozatból című festménye előtt a Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora című kiállítás sajtóbemutatóján (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Hozzáfűzte: a kiállítás mintegy 120 művet vonultat fel, köztük Rubens több mint 30 alkotását, valamint Van Dyck Stuart Mária Henriettát ábrázoló portréját, a Szépművészeti Múzeum friss szerzeményét. A kiállításhoz a világ negyven jelentős köz- és magángyűjteményből érkeztek művek Budapestre.

Az ünnepi megnyitón jelen volt II. János Ádám, Liechtenstein hercege, akinek bécsi magángyűjteménye 18 alkotást kölcsönzött a kiállításhoz.

Baán László, a múzeum főigazgatója kiemelte: a kor, amelynek festészetét bemutatja a kiállítás, Európa történetének és művészetének egyik legforrongóbb időszaka. A 16. század végétől a 18. század közepéig terjedő időszakban egyszerre van jelen a nagyszabású építés és a dühödt rombolás. A kor vallás- és polgárháborúinak sok millió ember esett áldozatul, másfelől az időszak számtalan géniuszt és remekművet adott az emberiségnek, köztük az új kiállításon megismerhető alkotókat és alkotásokat is – mondta.

Tátrai Júlia kurátor hangsúlyozta, a kiállítás egyik nem titkolt célja rácáfolni az évszázados sztereotípiákra, hiszen a közvélekedés Rubenst szinte kizárólag testes női aktok festőjeként tartja számon, és minél árnyaltabban bemutatni a festő életművét, amely alapjaiban határozta meg a korabeli Európa teljes művészetét.

A tárlat február 16-ig látogatható a Szépművészeti Múzeumban.