Tizenhétezer fotó érkezett a Magyarország 365 pályázatra

 

Megkezdődött a kormány által elindított Magyarország 365 fotópályázat anyagának zsűrizése. Az ország értékeinek bemutatását célzó pályázatra mintegy 4700 professzionális és amatőr fotográfus összesen 17 ezer képet nevezett.

A szakmai zsűri elnöke Kaiser Ottó fotográfus, tagjai Keleti Éva és Kerekes Emőke fotográfusok, Szarka Klára fotótörténész és Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója.

Váratlanul nagyszámú fotó érkezett be, ráadásul olyan magas színvonalú az anyag, hogy magunk is meglepődtünk” – mondta el az eddigi tapasztalatokat összegezve pénteken Kaiser Ottó.

Kiemelte, bennünket is, akik a fotográfiában élünk évtizedek óta, meglepett, hogy mennyire él a magyar fotográfia. Egy olyan réteg került elő, amelynek egy része amatőr, de magas szinten fényképez, áldoz a technikára, megtanulja az utómunkálatokat is.

Az ország minden tájáról küldtek be fotókat

Keleti Éva hangsúlyozta, a vártnál is sokkal magasabb színvonalú az eredmény, ez az anyag a 21. század fotográfiájának tökéletes keresztmetszete, ráadásul alig találni benne rossz képeket.

A pályázat anyaga olyan, mint egy tankönyv, most újra megismerem belőle Magyarországot, mert szinte nincs olyan kis szeglete az országnak, ahonnan ne érkezett volna magas színvonalú fotó” – közölte.

Keleti Éva elárulta, hogy eddigi kedvence egy olyan kép, amely a Tejútrendszert ábrázolja, háttal a nézőnek egy kislány áll vastag copffal, amely a képen a Tejút folytatása. A világmindenség és Magyarország össze van kötve a fotón – jegyezte meg.

Tassy Márk elsősorban az anyag változatosságát emelte ki, állatfotókban például igen erős a mezőny, de vannak nagyon humoros képek is. Sok felvétel érkezett a Balaton partjáról és a Balaton-felvidékről, a Dunakanyarból, továbbá Tokaj környékéről is – számolt be.

Kaiser Ottó ugyanakkor hozzátette, nemcsak a slágerhelyszínek jellemzik az anyagot, nem csupán a Budapest–Balaton–Hortobágy háromszögben gondolkodtak a pályázók, hanem a legeldugottabb helyekről is ragyogó fotók érkeztek.

Különböző méretű hazai és külföldi kiállításokban gondolkodnak

A zsűrielnök elmondása szerint különböző méretű hazai és remélhetőleg külföldi kiállításokban gondolkodnak, lesz egy kamaratárlatokra való, mintegy 30 darabos válogatás, és lesz egy nagyobb kiállítóterekbe szánt, 50–60 képes anyag, de terveznek egy 80–100 fotót felvonultató, bővebb verziót, továbbá egy bővebb merítést nyújtó online kiállítást is.

Mint közölte, jelenleg még nézőképeken tekintik át az anyagot, a következő fázisban aztán ellenőrizni kell, az adott képek milyen felbontásban készültek, lehet-e belőlük 70 x 100-as nagyításokat készíteni.

A közönség is szavazhat

A közönségszavazásban természetesen nem mind a 17 ezer kép vesz majd részt, hanem kategóriánként a legjobb 50–60 fotó – mondta el Kaiser Ottó.

Mint hangsúlyozta, minden alkotóval, akinek a fotóját akár papíralapon, akár online kiállítják, szerződést kötnek, amely arra jogosítja fel a kiíró intézményeket, hogy tárlatokon, valamint azok népszerűsítésére használhassák a képeket. A szerzői és felhasználási jog tehát az alkotónál marad – emelte ki Kaiser Ottó.

A Magyar Turisztikai Ügynökséggel, a Magyar Természetjáró Szövetséggel és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével együttműködésben kiírt Magyarország 365 pályázat képeit október 18-ig lehetett feltölteni három kategóriában: táj és természeti, épített és tárgyi örökség, valamint városi és vidéki közösségi életképek.

A kategóriagyőztesek jutalma egy-egy millió, a második helyezetteké fejenként 500 ezer, a harmadik díjasoké 300 ezer forint lesz, és az internetes közönségszavazás győztesei is kategóriánként egymillió forinttal gazdagodhatnak.

A címlapfotó illusztráció.