Caravaggio és Bernini alkotásait mutatják be Bécsben

 

Caravaggio és Bernini, valamint kortársaik műveit mutatja be keddtől a Bécsi Művészettörténeti Múzeum.

(Fotó: EPA/Christian Bruna)

A január 19-ig látogatható Caravaggio & Bernini című kiállításon mintegy 80 mesterművet állítottak ki.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571–1610) itáliai festő és Gian Lorenzo Bernini (1598–1680) szobrász intenzív alkotásai nemcsak kortársaikat, hanem az utánuk következő művészgenerációkat is jelentősen befolyásolták.

Lehozza a szenteket a Földre, és drámaian közeli képeken mutatja be őket” – mondta el Stefan Weppelmann, a Bécsi Művészettörténeti Múzeum festménygalériájának igazgatója Caravaggio munkájáról. A szakértő szerint a sötét-világos ellentétével operáló sokkoló realizmusa hatalmas figyelmet irányított a római festőre.

Caravaggio szakított a konvenciókkal. „Számára Keresztelő Szent János nem egy pusztában élő prédikátor, hanem egy mezítelen, nagyon is érzéki módon, állati szőrmén ülő fiú, aki átkarol egy kost, mintha flörtölne a kép megfigyelőjével ” – fejtette ki Weppelmann.

Caravaggio ismerte a szerelmet és a gyűlöletet, a szenvedélyt és a haragot. Egy vitában 1606-ban úgy megsebezte ellenfelét egy karddal, hogy az belehalt. A festő ezért Nápolyba menekült, ahol művészete révén ismét ismertté vált. Máltán börtönbe került, ahonnan Rómába menekült, az út során azonban meghalt.

Bernini a dinamikus mozgás mestere volt. A kőből készült testek nála nem nehezek, hanem súlytalanok” – mondta Gudrun Swoboda kurátor. A tárlaton látható többek között a kígyófejű Medúza mellszobra.

A két művész alkotásai mellett a kortársak fontos művei is láthatók. A látogatók megtekinthetik például Guido Reni A betlehemi gyermekgyilkosság című 1611-es alkotását vagy Artemisia Gentileschi Mária Magdolna eksztázisa című, az 1620-as vagy 1630-as években készült festményét.

(Fotó: EPA/Christian Bruna)

Gentileschi volt az egyetlen nő, aki a korai 17. században a nagy olasz festőmesterek körébe tartozott.

A Bécsi Művészettörténeti Múzeum kiállítása az amszterdami Rijksmuseummal együttműködve készült el, ahol majd 2020. február 14. és június 7. között lesz látható.