Megnyílt a Magyar Művészeti Akadémia képzőművészeti tárlata Stuttgartban

 

A Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben is bemutatják az 1989-es eseményeket, a nyugati határnyitás évét felidéző Verstrichene Zeit - Elfolyó idő című kiállítást, amelyen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) képzőművészének munkái láthatók.

A tárlat nyáron a passaui Modern Művészetek Múzeumában debütált. A határnyitás harmincéves évfordulóján az MMA akadémikus tagjainak munkái a művészet nyelvén idézik meg a német-magyar kapcsolatok kiemelten fontos kulturális állomásának számító történelmi eseményt.

Barabás Márton festőművész elmondta, nagyon fontos dolog és ma is büszkék lehetünk arra, hogy akkor nem történt katasztrófa és valakik vállalták azt, hogy a Magyarországon tartózkodó kelet-német menekülteket átengedték a határon. Ennek az eseménynek az apropóján rendezte a Magyar Művészeti Akadémia az első kiállítását Passauban Tordai Lelkó Gábor müncheni konzul kezdeményezésére és ez a kiállítás került most át Stuttgartba.

A kiállításon képző- és iparművészek munkái is láthatók, az anyag egyik emblematikus darabja Orosz István Továrisi konyec feliratú plakátja. A német közönség ezen kívül Aknay János, Árendás József, Bakos István, Barabás Márton, Baráth Ferenc, Csáji Attila, Elekes Károly, Farkas Ádám, Gaál József, Jovián György, Kovács Péter, Kulinyi István, Lajta Gábor, M. Novák András, Prutkay Péter, Stefanovits Péter, Szabó Menyhért, Szabó Tamás, Szemadám György, Szőcs Miklós TUI, Szurcsik József és Véssey Gábor alkotásaival találkozhat.

A címlapfotó illusztráció.