Gerhard Richter tervezte meg Németország legrégebbi kolostorának ablaküvegét

 

A legrégibb német kolostor, a tholey-i (Saar-vidék) bencés apátság felújítás alatt álló gótikus templomának tervezett színes ólomüveg ablakokat Gerhard Richter, a földkerekség legjobban fizetett kortárs művésze, Németország legünnepeltebb festője.

A monumentális, 1,95-ször 9,30 méteres ablaküvegek vászonra festett és az ablakok elé kifüggesztett életnagyságú tervezetét kedden mutatták be a francia határhoz közeli kolostorban a szerzetesek határtalan lelkendezése közepette.

Az egyik szerzetes ámulatának adott hangot, és azt mondta, biztos abban, hogy az ember órákon és napokon át ülhet az ablakok előtt, és még évek múltán is valami újat fedez fel rajtuk. Mauritius Choriol apát az isteni gondviselést látja a kolostor új szenzációjában.

A három ablak mindegyike más-más öt motívumot ábrázol, amelyek tükröződve ismétlődnek, egy nagyon részletgazdag összképet alkotva. A két külső ablakon a vörös és kék színek dominálnak, a középsőt a sárga uralja. Az alkotó, aki nem volt jelen a tervek keddi leleplezésén, korábban azt mondta a dpa-nak, hogy az ablaküvegek mintázata keleties lesz, félig absztrakt, félig narratív. Szerinte az általa festett ablaküvegekbe nem kell belemagyarázni semmit, nem kell Istent látni bennük, reményei szerint azok csupán gyönyörködtetik majd a látogatókat.

A 87 éves Gerhard Richter ajándékba adja a várhatóan sok érdeklődőt vonzó ablakokat a kolostorban élő 11 szerzetesnek. Az ólomüvegek legyártása most kezdődik, felavatásukat 2020 júniusára tervezik.

A festő a kölni dómnak is tervezett már ólomüveg ablakot, azt 2007-ben adták át.

A tholey-i apátságot egy 634-es okirat említi először, így Németország legrégebbi kolostorának számít.

A címlapfotó illusztráció.