A Duna kultúrákat, nyelveket, embereket köt össze – nyárzáró fesztivál

 

A hétvégi Dunapest kulturális fesztivál folyó menti helyszínein száznál is több művész és előadó programjai várja az érdeklődőket.

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Dunapest Fesztivált. A nyárzáró hétvégén a főváros folyó menti helyszínein száznál is több művész és előadó programjait élvezve kerülhetünk közelebb a Dunához.

A Dunapest Fesztivál egyszerre inspirálja a város lakosait és az ide látogatókat, hogy újra felfedezzék Budapestet, a Dunát és a természeti és művészeti kapcsolódást a Duna menti országok és hagyományok között. A fesztivál célja a Dunára irányítani a figyelmet, és újraértelmezni a város és a víz kapcsolatát.

Dunapest Fesztivál: kirándulán a Lupán

Dunapest Fesztivál: kirándulás a Lupán

„A Duna kultúrákat, nyelveket, embereket köt össze, szervezi az életünket. Nézhetjük a hídról vagy a rakodópart alsó kövén ülve, mindig másmilyen” – mondta Sápi Zsófia, a Dunapest Fesztivál főszervezője. Kiemelte, hogy az idei fesztivál programja ismét színes és sokoldalú lesz. Zene, színház, képzőművészet, film, irodalom, urbanisztika, gasztronómia, gyerekprogramok és vízi-, vízparti sportok egyaránt helyet kapnak a három nap alatt.

A fesztivál területét a Duna alakítja. A Népszigeten két napon át olyan koncerteket élvezhet a közönség, mint a Szabó Benedek és a Galaxisok, Antonia Vai, a Middlemist Red, Apey vagy a Dope Calypso.

A Margitszigeten szombaton petanque- és frizbiversenyt rendeznek a városi sportok kedvelőinek, a Wesselényi csónakháznál pedig evezős családi nap lesz a Magyar Evezős Szövetséggel közös szervezésben.

Dunapest Fesztivál

Egyedi fejlesztésű színházi produkciók valósulnak meg, a 2-es vonalán villamosszínház idnul a Budapesti Közlekedési Központtal együttműködve, a Ludwig Múzeumban pedig egyperces szobrok lesznek láthatók egy improvizációs előadás keretében.

A város és a folyó kapcsolatának urbanisztikai nézőpontjait szakmai workshopokon és a Duna tematikájú DANUrB konferencián tárgyalják meg. A Pecha Kuchán a legfrissebb építészeti és designtrendekről beszélnek az előadók, és 12 tematikus sétán vehetnek részt a látogatók a Vízivárosban, a Lupa-szigeten, a Népszigeten, de bemutatják a Duna-parton a 20. század elején működő gőzmalmokat is, ahogy Ybl Miklós építészetét is.

Az összművészet jegyében lesz még slam showcase, kisfilmfesztivál, breaktáncverseny és fotókiállítás. Az egész napos családi programok keretében pedig gyerekfoglalkozás, közösségi grillezés és pisztrángfüstölés, evezés és pecaverseny.