Szerelmi motívumokat őriznek a fertődi Esterházy kastély freskói

 

A fertődi Esrházy kastély legimpozánsabb termének freskói egy igaz szerelem történetét mesélik el.

A fertődi Esterházy kastély a XVIII. században nyerte el barokk pompáját, Esterházy “Fényes” Miklós a család kiemelkedő alakja, Eszterháza építtetője folyamatosan bővítette, alakította, díszítette a termeket, hogy a legnagyobb európai uralkodók és hercegek tetszését és elismerését is elnyerje.  Esterházy Miklós pedig mindent megtett annak érdekében, hogy kastélyába gyorsan el lehessen jutni Bécsből:  három lóváltó állomást tartott fenn a Bécsbe vezető úton, sőt, az út négy postaállomásán egy huszár küldöncöt is állomásoztatott – így akár hat óra alatt megérkezhettek hozzá a legfrissebb európai hírek. A herceg másképpen is legyőzte a távolságot: egykori süttöri vadászkastélyát Európa kulturális és művészeti életének egyik fellegvárává emelte.  Az 1770-es évektől pedig létrehozza a kastélyt övező  „magyar Versailles”-t.

esterházy

A kastély egyik legimpozánsabb terme a Sale Terrane számos szerelmi motívumot őriz, a Esterházyak szerelméről szóló Valantin napi tematikus túrán ezekről is mesélt az érdeklődőknek a tárlatvezető.

A Sala Terrane menyezeten látható 9 darabból álló  freskóciklus  egy egész szerelmi történetet mesél el, melyeknek főszereplője Ámor, a szerelem istene, aki megpróbálja egymáshoz terelgetni a szerelmeseket, majd a történet végén fellobbanhat a szerelem lángja.

Az Esterházy kastély Sale Terrane termének freskójának részlete

Akülönleges kastélysétán a látogatók megismerhették Esterházy Miklós és Cziráky Margit grófnő szerelmének igaz történetét, megnézhették a kastély négy legnagyobb termét, a dísztereket, a kastélykápolnát és egy időszaki kiállítást is.