×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Visszatérhet a mozik egyeduralma

 

Visszatérhet a mozik egyeduralma a filmiparban a koronavírus-járvány után – így látják filmes szakemberek. Ennek egyik jele lehet, hogy a stúdiók közül több is újra a mozikban képzeli el a filmek premierjét, és nem a streamingszolgáltatóknál.


Jelen pillanatban Magyarország továbbra is kivételes helyzetben van, és azt mondhatjuk, hogy Anglia után Európában Magyarországon készül a legtöbb külföldi produkció. Igazán komoly filmes nagyhatalommá vált mostanra Magyarország – mondta Dudás Viktor filmszakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Azt, hogy mennyire jó úton jár Magyarország, jól példázza, hogy az elmúlt napokban nyitott a világ egyik legnagyobb jelmezkölcsönző cége irodát hazánkban, pontosan azért, mert a rengeteg külföldi produkció, amelyik Magyarországon dolgozik, nemcsak stúdióigénye van, nemcsak szakemberigénye van, hanem jelmez és mindenféle egyéb kellékigénye is – tette hozzá.

A mozikba ismét visszatérnek a nézők, de akkora nézőszámokat, mint a járvány előtti időszakban, nem nagyon tudnak generálni a filmek.

A művész moziknak van egy megbízható nézőbázisa, ám a nézők számát tekintve itt is van visszaesés, de talán nem annyira észrevehető, mint a nagy multiplex moziknál, ahol kifejezetten a nagyon látványos és könnyen fogyasztható filmeket vetítik.

Eddig a mozi „reagált” a kihívásokra: amikor megjelent a színes televízió, akkor jött a széles vászon, amikor jött az egyre olcsóbb, színes, nagyképernyős televízió, akkor jött a sorroundhangzás a mozikban.  A platformok világában most nehezebb a mozi versenyképességét megtartani – mondta a filmszakértő.

Jelen pillanatban az a trend, hogy olyan kisebb lélekszámú termekben lehessen „privátmozizni”, ahol minden adott ahhoz, hogy valaki önfeledten szórakozhasson, és legalább olyan kényelemben – vagy még komótosabban –, mint otthon.

A címlapfotó illusztráció.