×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A profi, a zsaru, a csirkefogó és a nőcsábász: 10 legendás filmmel emlékezünk Jean-Paul Belmondóra

 

Hétfőn, 88 éves korában elhunyt Jean-Paul Belmondo, a francia film egyik legragyogóbb csillaga. Ahogy az a nagy színészegyéniségeknél lenni szokott, nehéz feladat tíz filmet kiemelni a pályájukból, ezért a legtöbb lista – ahogy ez is – szubjektív. Belmondo karrierje bővelkedett fontos és emlékezetes filmekben. A legenda filmjeinek többségére érdemes lesz emlékezni, erre a tízre pedig különösen.

 

Belmondo – vagy ahogy a franciák becézték: Bébel – az 1960-as évektől kezdve több mint száz szórakoztató produkcióban vállalt főszerepet, általában pedig foggal-körömmel ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőr nélkül, személyesen hajtsa végre még a legveszélyesebb akciókat is.

A legendás színész csaknem száz filmben szerepelt, ezek közül választottunk ki tízet. Listánk természetesen szubjektív. Mondják el kommentben, hogy önök szerint melyik volt a legjobb filmje, szerepe.

Kifulladásig (1960)

Riói kaland (1964)

Borsalino (1970)

Az állat (1977)

Zsaru vagy csirkefogó (1979)

A profi (1981)

Kellemes húsvéti ünnepeket (1984)

Az arany bűvöletében (1984)

A montreali bankrablás (1985)

A nyomorultak (1995)

Önöknek melyik a kedvencük?

Cíimlapkép: Jean-Paul Belmondo, a film főszereplője és Sophie Marceau Jean Poiret: Kellemes húsvéti ünnepeket című népszerű színdarabja megfilmesített változatának egyik jelenetében (Fotó: MTI/FRK, 1984. december 14.)