×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Hazánk európai filmnagyhatalommá vált

 

Szombaton zárult a Veszprémben, Balatonalmádiban és Balatonfüreden rendezett Magyar Mozgókép Fesztivál. A szervezők két év filmtermése mellett az apropókban is válogathattak: 120 éves a magyar filmgyártás, 50 éve forgatták a Szindbádot, melynek alkotói Huszárik Zoltán rendező és Latinovits Zoltán főszereplő ép 90 évvel ezelőtt születtek. A fesztiválon a nemrég elhunyt Törőcsik Mariról és Jankovics Marcellről is megemlékeztek. A Magyar Filmakadémia életműdíját pedig Bereményi Géza író-rendező, Mécs Károly, Mór Marianna és Tordai Teri színművészek kapták – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

 

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért kormánybiztos elmondta: A Nemzeti Filmintézet megalakulása óta azt képviseli, hogy a mozgókép különböző formátumait valahogy egyenrangú módon kezelje, ezért természetesen egy olyan fesztiválformációt kellett kitalálni, ahol mindegyik megjelenhet. Ezen a pár napon ünnepeljük a magyar mozgóképet.


A teljes adás itt hallgatható vissza.

Veszprém, mint Európa kulturális fővárosa a fesztivál mellé állt, reményteli együttműködés zajlik. Veszprém 2023-ban lesz kulturális főváros, Káel Csaba szerint addig szeretnék a Mozgókép Fesztivált is megfelelően felfuttatni.

A Nemzeti Filmintézet nemcsak a magyar filmek fejlesztéséért felel, London után Budapest lett Európa legnagyobb filmgyártó központja. Folyamatos kapcsolatot tartanak fenn az itt működő gyártókkal, de Hollywooddal is. Magyarország biztonságos helyszín a filmforgatások tekintetében is.

A koronavírus nemcsak a külföldi, hanem a hazai filmiparra is hatással volt, ezért igyekeznek támogatni a forgalmazást. Ennek egy példája a Filmio, amit magyar Netflixnek is szoktak nevezni – tette hozzá Káel Csaba.

A Magyar Mozgókép Szemle legjobb rövid dokumentumfilm díját nyerte el a Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm.

A dokumentumfilm a Ligetfalu településen fekvő táborrendszerrel foglalkozik, melybe már a második világháború utolsó heteitől kezdve tömegesen hurcolták, deportálták a Pozsonyban és annak környékén élő magyar és német lakosság többezres tömegeit. A film az MTVA Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült a Becsengetünk Produkció Kft. gyártásában.

A filmet Géczy Dávid és Udvardy Zoltán rendezte, producere: Skrabski Fruzsina.

A címlapfotó illusztráció.