Könnyekig hatódott a hollywoodi sztár lánya Tony Curtis mátészalkai emlékszobájában

 

Egy hús-vér hollywoodi filmszínésznő, Jamie Lee Curtis látogatott Mátészalkára, édesapja, Tony Curtis szülővárosába a napokban. A felújított zsinagógába belépve elakadt Jamie Lee Curtis szava, és azonnal felajánlotta a segítségét az imaház felújításában, ahogy azt korábban édesapja tette a budapesti Dohány utcai zsinagóga esetében. A kiváló színésznő nem csupán szatmári származásával van tisztában, de büszkén hirdeti magyarságát a világban – mondta Hanusi Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város polgármestere a hirado.hu-nak.

Jamie Lee Curtis amerikai filmszínésznő az édesapját, Tony Curtist ábrázoló filmplakát előtt a hollywoodi színészlegenda emlékszobájában Mátészalkán, 2021. június 6-án (Fotó: Facebook/Hanusi Péter)

– Mi jelentette a legnagyobb nehézséget Jamie Lee Curtis mátészalkai látogatásának megszervezésében?

– Felkészült csapattal dolgozom, de ez a látogatás tartogatott izgalmakat. Az első nehézséget az jelentette, hogy nem sokkal a színésznő tényleges érkezése előtt vált biztossá, hogy Mátészalkára látogat. A második nehezítő tényező az volt, amikor a produkciós iroda tételesen közölte velünk a magánlátogatás feltételeit, mint például a teljes titoktartást, a résztvevők körét, a program időtartamát és azt, hogy csak az vehet részt a látogatáson, aki 48 órán belüli negatív PCR-eredményt tud felmutatni. Aki dolgozott már hasonló színvonalú rendezvény előkészítésében, tudja, milyen nehéz ezeket a feladatokat teljes titoktartás mellett ellátni. A színésznő egyébként semmilyen feltételt nem szabott, azokat számára is a Borderlands produkciós iroda szabta meg.

– Milyen hangulatban telt a találkozó?

– Rendkívül közvetlen hangulata volt, mintha ezeréves barátokhoz érkezett volna haza Jamie Lee. Elmondta, hogy ő a teljes családját képviselte Mátészalkán, mindnyájukat felsorolva odaidézte őket a helyszínre. Hozzá címzett beszédemben a gyökereink fontosságára hívtam fel a figyelmet, ami a 2010-ben elhunyt édesapja, Tony Curtis emléktárgyai között könnyekig hatotta.

Hálás volt azért, hogy van a világnak még olyan különleges szeglete, mint amilyen Mátészalka, ahol az édesapjára mindig szeretettel emlékeznek.

Tony Curtis magyar származású amerikai filmszínész és neje, Jill megérkezik az Arany Kamera-díjak díjkiosztójára Berlinben 2004. február 4-én, az 54. Berlini Filmfesztivál kezdete előtti napon (Fotó: MTI/EPA/Sören Stach)

– Mátészalka nevezetességeit talán kevéssé ismerik az országban. Mi újat, szépet tudott mutatni egy szatmári kisváros polgármestere egy hollywoodi filmcsillagnak?

– A színésznő elsőként tekinthette meg az édesapja emléktárgyaival berendezett emlékszobát az Első villamosított lakóházban, a Kossuth Lajos utcában. Nagyon tetszett neki, hogy ez sokkal inkább közösségi tér, mintsem múzeum; itt kapott helyet néhány éve a Tony Curtis nevét viselő kávéház is. A Kossuth utca – a Fény utcája – kifejezetten tetszett neki, külön kérte, hogy készítsünk róla az utcán is fotót. A városi zsinagógába belépve pedig elakadt a szava.

Felajánlotta a segítségét, miszerint szívesen közreműködne a mátészalkai zsidó imaház felújításában, ahogy azt korábban az édesapja tette a budapesti Dohány utcai zsinagóga esetében.

– Jamie Lee Curtis mennyire van tisztában a magyar gyökereivel? Beszél egyáltalán magyarul?

– Nem csupán a magyar gyökereivel, de a mátészalkai származásával is teljesen tisztában van, és számomra úgy tűnik, büszkén hirdeti magyarságát. A vendégkönyvünk első bejegyzésébe a köszönöm kifejezést írta, de korábban már az Instagramon is használta, így abban biztos vagyok, hogy ezt a szavunkat ismeri.

Jamie Lee Curtis hollywoodi színésznő és Hanusi Péter, Mátészalka város polgármestere a mátészalkai zsinagógában tett látogatásuk alkalmából, 2021. június 6-án (Fotó: Facebook/Hanusi Péter)

– Mik azok az értékek, tradíciók, amelyekre joggal lehetnek büszkék a mátészalkaiak?

– Mátészalka közössége már számos alkalommal bizonyított: két évvel ezelőtt egy óriási vihar után közös erővel állítottuk vissza a város rendjét és tisztaságát, majd a koronavírus miatt előállt veszélyhelyzetben segítettük egymást számtalan formában. De mindezt egy ide látogató turistának nehéz megmutatni, így röviden csak annyit mondanék: Mátészalka a fény városa és Hollywood bölcsője.

A fény fárosa azért, mert 1888-ban a mai Magyarország területén először itt gyulladt fel az utcai elektromos közvilágítás, ennek emlékét őrzi az első villamosított köztéri lámpaoszlop és a Mécsest tartó fiú szobra, a város jelképe. A Kossuth Lajos utcában – a Fény utcájában – található az Első villamosított lakóház. Hollywood bölcsőjének pedig azért tartják Mátészalkát, mert a Paramount Pictures alapítója, Zukor Adolf itt járt iskolába, illetve Tony Curtis – eredeti nevén Bernard Schwartz – szülei innen vándoroltak ki az Egyesült Államokba.

Ennek okán a színészlegenda többször is járt a városban, legutóbb 1988-ban.

Jamie Lee Curtis amerikai filmszínésznő (középen) Mátészalka megyei jogú város képviselő-testületének tagjai társaságában, Tony Curtis Kossuth Lajos utcai emlékszobájában, Mátészalkán, 2021. június 6-án (Fotó: Facebook/Hanusi Péter)

– Tervezik-e, hogy Tony Curtist és/vagy a lányát megválasszák Mátészalka díszpolgárának? Egyáltalán milyen feltételei vannak ennek?

– Nézze, néhány éve még sokan megmosolyogtak, amikor azt mondtam, hogy Mátészalka a fény városa és Hollywood bölcsője. 2021-ben pedig egy hús-vér hollywoodi sztárt, Tony Curtis lányát üdvözölhettük Mátészalkán, méghozzá saját akaratából. Volt erre reális esély? Nem sok, egészen a múlt hétig. Mégis: a gyökerei felfedezése iránti vágy, a szülőföld hívó szava hazahúzták, idevonzották a szatmári régió fővárosába. A vonatkozó rendelet szerint egyébként a város díszpolgára címre bárki tehet javaslatot – a megfelelő méltatás mellékelésével – a város honlapján. A javaslatokat egy bizottság véleményezi, majd zárt ülésen dönt róla a képviselő-testület.