×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Zack Snyder útmutatója: így nézze meg az újraalkotott Az igazság ligáját

 

Csütörtöktől az HBO GO-n hivatalosan is elérhető Magyarországon a DC univerzum – Az igazság ligája című filmjének újraalkotott rendezői változata, a „Snyder cut”, melyre nézők milliói vártak izgatottan. Ember legyen azonban a talpán, aki egy ültő helyében végignézi a 4 óra 2 perc hosszú filmet, amit a mozikba is egy hivatalos, hosszabb szünettel terveztek. A rajongók szerencséjére Zack Snyder maga biztosított a nézőknek útmutatót ahhoz, hogy maximális legyen az élmény.

A 2017-es szuperhősmozi nem aratott nagy sikert sem a rajongók, sem pedig a kritikusok körében, így nem meglepő, hogy a Warner engedélyt adott Zack Snyder rendezőnek, hogy elkészítse Az igazság ligája újravágott változatát a saját elképzelései szerint. A rendező már négy évvel ezelőtt is hozzáfogott a munkálatokhoz, de lánya halála miatt kiszállt a produkcióból, és Joss Whedon fejezte be a művet, aki merőben másképpen valósította meg a filmet, mint ahogyan azt Snyder eredetileg megálmodta.

Azt nem tudni, hogy a közvélemény nyomására-e, de a stúdió végül engedett, és elkezdte a „Snyder cut” munkálatait. A közel négyórás filmben nemcsak jeleneteket vágtak újra, hanem többet újra is forgattak, de kerültek bele eddig nem látott felvételek is.

Az újraalkotott film végül 4 óra 2 perc hosszú, amihez a rendező adott egy kis mankót azoknak a nézőknek, akik maximálisan ki akarják élvezni a mű minden egyes varázslatos pillanatát.

Ha leegyszerűsítjük a dolgot, kétféle nézői filozófia van. Az egyik csoportba tartoznak azok, akik szeretik rászánni az időt, és nem nézik meg megállítás nélkül, egyben az egészet. Azoknak ez az útmutató segíthet, míg a profi nézőknek is hasznos lehet a vécészünetek és a harapnivalók újratöltésének megtervezésében

– mondta Zack Snyder, az újraalkotott film rendezője.

Snyder a filmet eredetileg hat fejezetre osztotta:

  1. Don’t Count on it, Batman (Ne számíts rá, Batman)
  2. The Age of Heroes (A hősök kora)
  3. Beloved Mother, Beloved Son (Szeretett anya, szeretett fiú)
  4. Change Machine (Átváltoztatógép)
  5. All The King’s Horses (A király összes lova)
  6. Something Darker (Valami sötétebb)

A rendező kifejtette, természetesen más a moziban vagy otthon nézni, hiszen előbbinél nincs lehetőség kényünk-kedvünk szerint a filmet megállítani. A filmszínházas verziónál a negyedik fejezetet követően, 2 óra 21 perc után tervezett nagyobb szünetet a több mint négyórás filmben.

Azoknak, akik nem feltétlenül a „mozis élményt” akarják visszakapni, az otthoni filmezéshez Snyder az alábbi szünettartási lehetőségeket javasolta:

  • Az első két, nagyjából fél-fél órás fejezet egyfajta bevezetésként szolgál, így utána érdemes lehet szünetet tartani, és emésztgetni a történteket.
  • A második két fejezet körülbelül 1 óra 20 percet ölel fel, és itt érkezik el az a szünet, melyet a filmszínházakban is beiktattak volna a film tetőpontja előtt, így a rendező szerint ekkor érdemes megállítani a filmet egy negyed órás szusszanás erejéig.
  • A fennmaradó nagyjából 1 óra 40 percet, melyben a nagyjából 20 perces hetedik fejezetnek szánt epilógus és a 10 perces stáblista is benne van, már érdemes egyben végignézni.

Bemelegítésnek itt megtekintheti a film előzetesét:

A címlapfotó illusztráció.