Egy évvel ezelőtt vált a Skywalker-saga Palpatine-sagává

 

2019. decemberében egy korszak lezárult a több mint negyven éves Star Wars-saga világában.

Egy évvel ezelőtt érkezett meg a Star Wars sorozat záróepizódja, a Skywalker kora a magyar mozikba. E sorok írója 2019. december 18-án este 11 óra előtt néhány perccel nagy izgalommal foglalta el helyét a Corvin mozi Kabos termében és várta milyen lezárást kap vajon a generációkon átívelő történet.

Star Wars rajongónak lenni kemény dió, ugyanis a sorozat rajongói egyben a legkíméletlenebb kritikusai is. Ennek megfelelően az új trilógia záróepizódjának is végletes a megítélése. Vegyes érzésekkel léptem ki a moziteremből, de összességében inkább pozitívnak értékeltem a lezárást, főleg annak fényében, amit a hónapokkal korábban megjelent előzetes alapján sejteni lehetett: Palpatine visszatért.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Star Wars Fanpage (@starwars.fanlove) által megosztott bejegyzés

Az előzetes után mindig azt mondogattam, hogy

ha visszahozzák az öreget, engem megvettek.

Az Uralkodó visszahozatala azonban nem várt mellékhatásokkal is járt, ugyanis a Skywalker-sagát Palpatine-sagává változtatta. Az új trilógia megjelenése előtt Anakin Skywalker, a Kiválasztott felemelkedését és bukását követhettük végig, az új trilógia azonban megakasztotta ezt a folyamatot, hiszen Skywalker az események idejére már halott: feláldozta magát, hogy Palpatine legyőzésével megmentse fiát.

Az árnyuralkodó mindvégig mozgatta a szálakat

Persze lehet mondani, hogy a Star Wars a Skywalker-família három generációját követi végig (Anakin és Luke Skywalker, valamint Ben Solo, azaz Kylo Ren történetét), azonban az események fő mozgatója – mint az a IX. epizódban kiderül – mindvégig Palpatine volt.

Az Uralkodó már a Baljós Árnyak idején szövögette hálóját, végül kikiálthatta a Birodalmát és megszerezte tanítványának Anakin Skywalkert. Palpatine csaknem húsz évig uralkodhatott háborítatlanul oldalán Darth Vaderrel és közben titokban tovább szövögette terveit: a Jediket kiirtotta, akik így már nem állhattak az útjába és elindulhatott az örök élet felé vezető úton.

A IX. epizódból kiderült, hogy az Első Rend és Kylo Ren átállása mögött is mindvégig az Uralkodó akarata volt meghatározó. A Skywalker kora bevezető szövegében az állt, hogy az Uralkodó egy üzenetet küldött szét a galaxisban, hogy tudassa annak lakóival, hogy visszatért. A filmben sajnos nem hangzik el az üzenet, de a Skywalker kora regényváltozatában benne van:

A nemzedékeken át végzett munka végre befejeződött. Tanultunk a hibánkból! Eljött a győzelem napja! A bosszú napja! A Sithek diadalának napja!

Az első mondat akár még a filmsorozatra is vonatkozhat, hiszen valóban több generáción átívelő munka volt elkészíteni őket.

Az új trilógia főszereplője, Rey, a Jakku bolygóról származó roncsvadászlány, akiről sejteni lehetett, hogy felmenői között a galaxis meghatározó személyiségei is ott vannak, mint kiderült közvetve Palpatine teremtménye.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

His Imperial Majesty (@hideoussidious) által megosztott bejegyzés

Az Uralkodó végső pusztulása is végső soron önmagának köszönhető (Reyen keresztül), így a sorozat, amely Palpatine machinációival nyitott, Palpatine önmaga által okozott halálával végződik, ráadásul úgy, hogy a Skywalker vérvonal végleg kihal. Ezen az sem változtat, hogy a film végén Rey magát Skywalkernek nevezi.

Ki volt a Kiválasztott?

A legnagyobb adóssága a filmnek és vele együtt a sorozatnak, hogy végső soron ki a Kiválasztott? Egy ősi Jedi prófécia szerint eljő az, aki egyensúlyt teremt az Erőben és a IX. epizódig tartotta is magát az a vélekedés, hogy Anakin Skywalker, azaz Darth Vader volt a Kiválasztott, aki elpusztította a Sitheket és a Jediket, majd fia, Luke is letért a Jedik útjáról, pontot téve a két oldal közötti évezredes háborúskodás végére.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rap??✌✌.5¤D???????????? (@julien_preb26) által megosztott bejegyzés

Az elméleten még Kylo Ren megjelenése sem változtatott, hiszen Ren ugyan az Erő sötét oldalát használta, de nem volt Sith. Az Uralkodó visszatérése azonban megmutatta, hogy a Jedi-Sith háború korántsincs lezárva és a Sith, csakúgy, mint korábban, most is az árnyak között rejtőzve várta, hogy lecsaphasson.

Palpatine visszatérése megmutatta, hogy Vader áldozata nem volt elég ahhoz, hogy egyensúlyt teremtsen az Erőben és fia, Luke sem tudta ezt megtenni. A jelenlegi helyzet szerint Rey (és rajta keresztül maga Palpatine) volt a Kiválasztott, neki sikerült elpusztítani a Sitheket és egy Jedik és Sithek nélküli galaxist teremtenie.

Végső soron minden szál valamilyen formában az Uralkodó kezéig vezet, de akárhogy nézzük a Skywalker kora valóban lezárta a Skywalker-família kálváriáját: azzal, hogy Palpatine-sagát csinált az egész sorozatból. Annak eldöntése, hogy ez jó-e vagy sem, már a kedves Olvasó dolga, e sorok írója csupán annyit tud mondani, mint amit egy évvel ezelőtt, amikor kilépett a moziból: „Azta…”

A címlapfotó illusztráció.