A Nemzeti Filmintézet pályázat keretében harminchét filmes produkciót támogat

 

A döntés nyomán hét tévéfilm és nyolc kisjátékfilm gyártása, valamint három tévéfilm és tizenkilenc sorozat fejlesztése kezdődhet meg – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) kedden az MTI-vel.

Az NFI az elmúlt hónapokban meghirdette a streaming szolgáltatásra és televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó alkotások is készüljenek – olvasható a közleményben.

Mint írják, a dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animáció-, a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm-pályázatokra és a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat-pályázatokra nyár végéig összesen mintegy 1400 filmtervvel jelentkeztek az alkotók.

Az NFI támogatásával jelenleg 49 dokumentumfilm, 10 animáció és 24 ismeretterjesztő film készül.

A tévéfilmes pályázatra 104 szinopszis érkezett. A Televíziós Döntőbizottság 7 nagy költségvetésű tévéfilm gyártására összesen 1,7 milliárd forint támogatást szavazott meg. Goda Krisztina Gárdonyi Géza Ida regénye című művét dolgozza fel, míg Zomborácz Virág Egy magyar Rothschild címmel Rotschild Kláráról, a szocialista előkelőségek ikonikus divattervezőjéről forgathat. Tóth Barnabás Őszi végjáték címmel újszerűen dolgozza fel Stefan Zweig Sakknovelláját.

A gyártási támogatások mellett három tévéfilmes forgatókönyv fejlesztését is támogatja a filmintézet. Koltay Gábor Szegény Sudár Anna címmel készülő alkotása az ellenállás példázata, melynek színhelye Erdély, a diktatúra reménytelenségében. Kiss-Stefán Mónika filmterve, a valós történetből kiinduló A váci múmiák – Memento mori egy templom felújításakor fellelt múmiákkal tér vissza 18. századi Magyarországra, míg Bokor Attila a Romzsa Tódor-gyilkosságot dolgozza fel – emlékeztet a kommüniké.

Nyolc fikciós rövidfilm támogatására összesen 77 millió forint támogatást szavazott meg az NFI: Bacskai Brigitta, Cibulya Nikol, Gyimesi Anna, Hevér Zoltán, Kovács Ákos, Odegnál Róbert, valamint a Lichter Péter-Máté Bori és Angyalosy Eszter-Szőke Dániel alkotópárosok forgathatnak kisjátékfilmeket. A támogatott alkotások témái között lesz például egy sámán történet és Mária Terézia nyilvános szülése is.

A hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat-pályázatra 134 pályamunka érkezett, melyek közül 19 sorozat tartalomfejlesztésére ítélt meg összesen 145 millió forint támogatást a Televíziós Döntőbizottság.

A kortárs irodalom és forgatókönyvírás legsikeresebb és legizgalmasabb alkotói, többek között Angyalosy Eszter (Terápia), a népszerű Hunyadi könyvsorozatot is jegyző Bán Mór, a Hyperwriter-nyertes Bendi Balázs, Divinyi Réka (Szabadság, szerelem, Valami Amerika 2 és 3, BÚÉK), Krigler Gábor (Aranyélet) és Ugron Zsolna (Úrilányok Erdélyben, Úrasszonyok-trilógia) – kezdhetik meg a sorozatok tartalomfejlesztését az NFI támogatásával.

A címlapfotó illusztráció.