×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Novemberben derül ki, melyik magyar film indul az Oscarért

 

Idén a járványhelyzet miatt azok a filmek is esélyesek, amelyeket nem muttattak be a mozik.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos felkérésére megalakult a hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő szakmai bizottság, amelynek tagjai Deák Kristóf, a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilm rendezője és a Nemzeti Filmintézet filmszakmai döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Kálmán András és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, a Filmintézet Nemzetközi jogértékesítési és képviseleti igazgatója és Novák Emil, a Magyar Filmakadémia ügyvezető elnöke vesz részt idén.

A testület tagjai a tervek szerint novemberben döntenek a magyar Oscar-nevezésről.

(Fotó: Getty Images)

A filmvilág legnagyobb presztízsű díjára, a járványhelyzet miatt a filmforgalmazásban kialakult rendhagyó évet figyelembe véve, idén nem csak a mozikban bemutatott alkotások közül lehet nevezni – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t csütörtökön.

Rendhagyó év után, rendhagyó gála

Az amerikai filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 93. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy alkotást nevezhet azok közül, amelyeket 2019. október 1.–2020. december 31. között mutattak be az adott országban. Idén először – a járványhelyzet miatt, melynek hatásai a filmforgalmazásban is alapvető változásokat hoztak – az országok nemcsak a mozikban bemutatott filmeket küldhetik az Oscar-versenybe, hanem azokat is, melyek eredetileg moziforgalmazásra készültek, de a járvány miatt végül online voltak először láthatók – olvasható az NFI közleményében.

A filmvilág legnagyobb presztízsű megméretésén az országok hivatalos nevezései közül az amerikai filmakadémia képviselői választják ki majd az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyezhetnek.

A jelöltek listáját 2021. március 15-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díj ünnepélyes átadása április 25-én lesz Los Angelesben.