×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jankovics Marcell újraálmodta Arany János hősének történetét

 

Toldi Miklós története 700 év után is valódi kalandot ígér a mozivásznon. A Jankovics Marcell által készített sorozatot és egész estés rajzfilmet decemberben láthatják a nézők.

Toldi Miklós egy lobbanékony kamasz, aki ma valószínűleg indulatkezelési tréningekre járna, de mivel a 14. században élt, így maradt a malomkő és a lovagi torna a feszültsége levezetésére. Arany János hőséről szóló történet 700 év után is valódi kalandot ígér a mozivásznon. A Jankovics Marcell által készített Toldi Miklósról szóló sorozatot és egész estés rajzfilmet decemberben láthatják először a nézők.

Sokat meditáltam, hogy elvállaljam-e a Toldiról készülő rajzfilmet, hiszen már készült egy rajzfilm Arany János hőséről. Végül azért vállaltam el, mert úgy láttam, egy más perspektívából is meg tudom közelíteni a történetet – mondta Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hozzátette, próbált egy „helyes rajzfilmet készíteni a mai gyerekeknek”. Ennek eredménye az lett, hogy úgy a sorozat, mint az egész estés rajzfilm egy vidám történet, amelynek csak a végén van egy kis szomorúság.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) történtek kapcsán elmondta, nem kultúrharc hanem politikai harc zajlik. Ez abból is látszik, hogy a múlt héten a SZFE épületétől a Parlamentig tartó élőláncban alig volt egy-két színművészetis hallgató és oktató, a legtöbben ellenzéki politikusok, ellenzéki tagok voltak.

Hozzátette, úgy látja, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nem elégedett meg Vidnyánszky Attila rendező eddigi támadásával, hanem arra akarja használni az SZFE ügyét, hogy mozgassa a tömegeket.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.