Újraindul a filmipar: kiket fognak majd szétültetni?

 

Újraindul a filmgyártás Hollywoodban, július 12-én kezdődhetnek a forgatások az Egyesült Államokban. Dudás Viktor filmszakértő elmondta, az újraindulás azonban nem lesz egyszerű folyamat. A filmstúdiók, produkciós irodák dolgát az új, 22 pontból álló szabályozás nehezíti meg. Hozzátette, az új szabályozás pedig a produkciók költségét is növelni fogja,

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Jó hír a filmek szerelmeseinek, hogy újraindul a filmgyártás Hollywoodban. A következő hónapban, július 12-én kezdődhetnek a forgatások az Egyesült Államokban. Magyarországon  is hamarosan nyitnak a mozik, várhatóan már a jövő héttől fogadhatják a nézőket a hazai filmszínházak.

Az újraindítás nem lesz könnyű feladat 

Dudás Viktor filmszakértő az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, a koronavírus-járvány miatt nemcsak Kaliforniában, hanem gyakorlatilag minden forgatási helyszínen leállt a munka, nem készültek  filmek, televíziós műsorok, TV show-k, reklámfilmek, tehát gyakorlatilag az egész filmipar kénytelen volt leállni. Hozzátette, most azonban eljött az újraindulás ideje, ami azonban nem lesz egyszerű folyamat.

A filmstúdiók, produkciós irodák dolgát a 22 pontból álló szabályozás nehezíti meg – mondta. Hozzátette,

az új szabályozás pedig a produkciók költségét is növelni fogja,

hiszen az előírások között például az is szerepel, hogy a színészek lakókocsiját mekkora távolságra kell egymástól elhelyezni, annak kilincsét naponta hányszor kell fertőtleníteni, illetve hogy új biztosításokat kell kötniük a stúdióknak.

Sok produkció pedig ezek miatt a kibővített költségkeretek miatt nem is biztos, hogy újra tud indulni,

hiszen a filmek, sorozatok, showműsorok általában kicentizett költségvetési keretből születnek meg.

Ugyanakkor

komoly kihívás elé állítja majd a stúdiókat a munkatársak újbóli beszervezése is.

Dudás hozzátette, azt tudni kell a filmiparról, hogy a legtöbb alkalmazottat egy-egy produkcióra, filmre szerződtetik, tehát fél vagy akár egy évre. A tömeges újraindítás miatt pedig az is előfordulhat, hogy egy-egy stúdió nehezen fog munkavállalókat találni.

A mozik, filmszínházak kora még nem áldozott le 

A beszélgetés végén a mozik látogatásának kérdésére is kitért. Elmondta, egyelőre nem látja hogyan, milyen szabályok betartatásával fognak újraindulni a mozik. Nem látja, hogy kik fogják majd eldönteni, kik ülhetnek a termekben egymás mellé és kiket fognak majd „szétültetni”. Hozzátette, ebben a kérdésben meg kell születnie az egységes szabályozásnak.

Kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány kirobbanásakor, a kijárási korlátozások bevezetésekor sokan úgy gondolták, a kötelező bezártság hatására meg fog ugrani az online média felületeken történő filmnézés.

Hozzátette, valamelyest ténylegesen nőtt a streaming szolgáltatásokat igénybe vevők száma, de a növekedés elhanyagolható volt. A fogyasztók rájöttek arra, hogy ennek a szolgáltatásnak is van hátulütője. E tény birtokában kijelenthető, hogy még nem áldozott le a filmszínházak kora – hangoztatta Dudás Viktor.

A címlapfotó illusztráció.