×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megemeli a televíziós pályázatok keretösszegeit a Nemzeti Filmintézet

 

A televíziós pályázatok iránti nagy érdeklődésre való tekintettel a dokumentumfilmes pályázatok keretösszegét 100 millió forinttal, míg az ismeretterjesztő alkotások támogatásának keretösszegét 80 millió forinttal emeli meg a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Az NFI pénteki közleménye szerint mintegy 900 filmtervvel jelentkeztek az alkotók a televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatására kiírt pályázatokra: a dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő, az animációs, a tévés és a kisjátékfilmes pályázatokra, valamint a magyarországi filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat pályázatra.

A nagy érdeklődésre való tekintettel első lépésben a dokumentumfilmek és az ismeretterjesztő filmek támogatására fordítható keretösszegek emeléséről döntött az intézet.

A döntés értelmében a pályázati eljárás első fordulójában a dokumentumfilmekre a korábbi 200 millió forint helyett 300 millió, az ismeretterjesztő alkotásokra pedig 80 millió forint helyett 160 millió forintos támogatási keretet biztosít az intézet.

Mint írják, a kiemelkedő szakmai érdeklődésre való tekintettel a jelenleg folyamatban lévő további televíziós pályázati kategóriák keretösszegemelését is tervezi az intézet, hogy minél több színvonalas, kulturális értéket teremtő televíziós alkotás készülhessen.

A koronavírus-járvány komoly nehézségek elé állítja a filmipar minden szereplőjét, ezért rendkívül fontos, hogy a Nemzeti Filmintézet támogatási tevékenysége révén, a folyamatos pályáztatással, valamint az új televíziós pályázatok kiírásával munkalehetőséget biztosítson a magyarországi filmszakmának” – idézi a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost a közlemény.

Káel Csaba kiemeli: az NFI létrehozásakor kiemelt céljuk volt, hogy a magyar mozgóképiparban a mozifilmek mellett a televíziós műfajok erős képviselete is kellő hangsúlyt kapjon. „Az idén kiírt televíziós pályázatokkal kapcsolatos hatalmas érdeklődés jelzi, hogy erre a szakma részéről is óriási igény van, és emiatt döntöttünk a támogatási keretösszegek megemeléséről a rendelkezésre álló források átcsoportosításával” – teszi hozzá a kormánybiztos.

A Nemzeti Filmintézet által az elmúlt hónapokban meghirdetett televíziós pályázatok célja, hogy az egész estés mozifilmek mellett kulturális értéket teremtő televíziós alkotások is készüljenek a központi költségvetési támogatásból.

A címlapfotó illusztráció.