Sikeres, színvonalas filmekért dolgozik januártól a Nemzeti Filmintézet

 

A magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felel a januártól működő Nemzeti Filmintézet. Az új szervezet, amely a Magyar Nemzeti Filmalap alapjaira épülve jött létre, elkötelezett abban, hogy sikeres, színvonalas filmek készüljenek – mondta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A kormánybiztos elmondta: a Nemzeti Filmintézet célja, hogy a központi költségvetésből rendelkezésre álló keretből olyan filmalkotások szülessenek, amelyek a nézők számára különleges élményt nyújtanak, szórakoztatnak, és hozzájárulnak a magyar mozgóképkultúra terjesztéséhez itthon és külföldön.

„A Nemzeti Filmintézet a Magyar Nemzeti Filmalap utódjaként ellátja a Televíziós Film Mecenatúra és a Televíziós Filmkollégium korábbi támogatási feladatait is” – hangsúlyozta a kormánybiztos.

A mozgóképszakma összehangolásával fejlesztenék a hazai filmipart

Káel Csaba szerint az eddigi sikerekben, az átlátható támogatási rendszer kialakításában nagy szerepe volt a 2019. januárjában elhunyt Andy Vajnának. 2020-ban ezt az irányt folytatva immár a mozgóképszakma teljes spektrumának összehangolásával szeretnék továbbfejleszteni a hazai filmipart.

A 2019-es év eredményeiről szólva a kormánybiztos elmondta: „az elmúlt évben összesen tíz, állami támogatással készült alkotást láthatott a közönség a mozikban. Sikeres volt az áprilisban immár ötödik alkalommal megrendezett Magyar Filmhét és a magyar film napjához csatlakozva száznál is több saját szervezésű programot tartottak.”

A Nemzeti filmdigitalizálási és restaurálási program keretében a filmarchívum és filmlabor szakemberei 29 magyar filmklasszikust újítottak fel teljeskörűen. Nagy érdeklődés övezte a 3. Budapesti Klasszikus Filmmaratont. A filmlabor az archív filmek felújítása mellett 21 új mozifilm analóg és digitális utómunkájában is részt vett.

A Mafilm fóti műtermeiben 14, a szabadtéri díszletekben 10, a kültéri medencében két produkció forgatott. A kelléktárat 70 produkció vette igénybe, míg száznál több filmes produkció kölcsönzött jelmezeket forgatásokhoz.

A filmalap támogatásával 24 mozifilmet forgattak 2019-ben

„A filmalap szervezésében 66 ország nemzetközi filmfesztiválja tűzött műsorra magyar alkotásokat, melyek 34 díjat és elismerést nyertek. A Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia először jelölt Nemzetközi Emmy-díjra magyar filmeket. Bergendy Péter Trezor című rendezését a tévéfilm kategóriában és Gera Marinát Szász Attila Örök tél című filmjének főszerepéért a legjobb színésznő díjára, melyet Gera Marina el is nyert. A hazai televíziós filmgyártás jelentős nemzetközi díjban részesült, amire különösen büszkék vagyunk” – hangsúlyozta Káel Csaba.

Összegzése szerint 2019-ben a filmalap támogatásával 24 mozifilmet forgattak, melyek 2020-ban és 2021-ben érkeznek a mozikba. Köztük van Spirál címmel magyar–román koprodukcióban készült lélektani dráma Felméri Cecíliától, Lóth Balázs Pesti balhéja, amely egy fordított műkincsrablás örült kalandja lesz, az új Herendi Gábor-film, a Toxikoma, mely Szabó Győző bestsellerén alapul és az európai koprodukcióban, világhírű színészekkel a főszerepben készülő új Enyedi Ildikó-film, A feleségem története.

„2020 óriási izgalommal kezdődik a magyar filmszakma számára, hiszen az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia szavazása alapján a 91 nevezésből a legjobb 10 nem angol nyelvű film közé bekerült Tóth Barnabás Akik maradtak című rendezése. Január 13-án pedig kiderül, hogy az akadémia tagjai beszavazzák-e a magyar filmet az öt Oscar-jelölt közé a legjobb nemzetközi film kategóriában” – emlékeztetett a kormánybiztos.

A címlapfotó illusztráció.