Október 21-én kezdődik a 26. Titanic Filmfesztivál

 

Jim Jarmusch A holtak nem halnak meg című filmjével nyílik meg a 26. Titanic Filmfesztivál, amelyet idén két helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben rendeznek meg október 21. és 26. között – közölte pénteken Horváth György fesztiváligazgató.

A „nagyvászon bűvöletében” mottót választotta idén a fesztivál, amelynek programja nemzetközi sztárparádét ígér.  Jim Jarmusch-sal kezdődik a fesztivál, mivel hagyomány, hogy a rendező új alkotásai mindig a Titanic Fesztiválon láthatók először  Magyarországon, így lett A holtak nem halnak meg a fesztivál nyitófilmje.

Az október 22-i magyar gálaesten az első filmes Szőcs Petra Déva című alkotását vetítik az Urániában. Juliette Binoche és Francois Civil a főszereplői a Szerelemre kattintva című romantikus francia filmnek, amelynek bemutatójára október 24-én és 26-án a film rendezője, Safy Nebbou is ellátogat.

A fesztivál igazi különlegessége lesz, hogy a közönség megtekinthet néhány részletet Lichter Péter A horror filozófiája című most készülő filmjéből egy kiegészítő előadás keretében október 21-én a Francia Intézetben.

A fesztivál tizenhét alkotást mutat be, és mint az 1993-as induláskor, most sincs szekcióba rendezés, tematikus tagolás vagy verseny.

Ezt vezérelheti az önkéntes egyszerűség elve is, elsődlegesen mégis az állami támogatások elmaradása miatti kényszerűség” – fogalmazott Horváth György.

A programban a dokumentumfilmek, mint az Aretha Franklin csodálatos koncertjét öt kamerával megörökítő Amazing Grace – a szeretet hangján, a PJ Harvey utazásai inspirálta A Dog Called Money, vagy az öko-filozófiai kérdéseket felvető Állattá válni egy is szerepelnek.

A Titanic az Edward Norton rendezésében és főszereplésével forgatott Árva Brooklyn premier előtti vetítésével zárul október 27-én.

A teljes program az alábbi honlapon érhető el.

A címlapfotó illusztráció.