A 25.szarajevói filmfesztiválra a világ legnevesebb filmeseit várják

 

A világ legnevesebb filmkészítői, köztük a kétszeres Oscar-díjas Alejandro González Inárritu mexikói rendező fogja bemutatni filmjeit és mesterkurzust tartani a 25. szarajevói filmfesztiválon – közölte pénteken a fesztivál igazgatója.

Negyedszázados évfordulóját azzal ünnepli idén, hogy a film elitjét hozza el Szarajevóba, akik megosztják tapasztalataikat a fiatal filmesekkel. Ezzel teljesíti eredeti misszióját, hogy összekösse a térség filmiparát a világéval. „Elindítása óta az volt a célunk, hogy felfedezzük, támogassuk és bemutassuk a térség talentumait, a lehető legjobb kapcsolatteremtést biztosítsuk számukra” – mondta Mirsad Purivatra, a fesztivál igazgatója a Reuters brit hírügynökségnek.

A fesztivál versenyprogramjába 54 filmet hívtak meg négy szekcióban. Ruben Östlund svéd rendező, forgatókönyvíró fogja vezetni a zsűrit, akinek A négyzet című filmje 2017-ben Arany Pálmát nyert a cannes-i filmfesztiválon. A zsűri tagjai között lesz mások között Nadav Lapid izraeli rendező, akinek Synonyms (Szinonimák) című alkotása Arany Medvét kapott az idei Berlinalén. Lapid mesterkurzust is tart majd fiatal filmeseknek.

„Kicsiny fesztivál vagyunk, gondosan kiválasztott kevés számú vendéggel. A hírességeket azért hívjuk meg, hogy megosszák történeteiket a fiatal tehetségekkel, hogy a fesztivált egy nagy laboratóriummá változtassá” – tette hozz Izeta Gradjevic, a fesztivál művészeti igzagatója.

A meghívott rendezők között lesz továbbá Tarr Béla, a lengyel Pawel Pawlowski, a román Cristi Puiu és a palesztin Elia Szulejman is. Inárritu és Pawlikowski fogja megkapni a fesztivál Szarajevó Szíve díját a filmművészethez való kimagasló hozzájárulásáért.