Polanski és Soderbergh filmjei a velencei filmfesztivál versenyprogramjában

 

Roman Polanski J’accuse című új filmje, Steven Soderbergh thrillerje, a The Laundromat és James Gray Ad Astra Út a csillagokba című alkotása is szerepel a 76. Velencei Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra Rómában a mustra igazgatója, Alberto Barbera.

A fesztivál Orizzonti Shorts nevű szekciójában lesz a GUO4 című magyar kisjátékfilm világpremierje.

Az Arany Oroszlán-díjért versengő 21 filmalkotás között lesz Todd Phillips Jokere, Roy Andersson About Endlessness című drámája, Olivier Assayas thrillerje, a Wasp Network, Haifa al-Manszúr szaúdi filmrendező The Perfect Candidate című filmje és Shannon Murphy Babyteeth című alkotása – adta hírül a The Hollywood Reporter című filmes portál.

A Netflix streamingszolgáltató idén Noah Baumbach Marriage Story című drámájával és Steven Soderbergh The Laundromat című thrillerjével vesz részt a fesztiválon. A 11 napos filmszemle versenyprogramjában szerepel Roman Polanski J’accuse című filmje, Emmanuelle Seigner, Louis Garrel és Jean Dujardin főszereplésével, valamint James Gray Ad Astra – Út a csillagokba című misztikus filmje Brad Pitt-tel a főszerepben.

A fesztivál nyitófilmje is szerepel a versenyben: Kore-eda Hirokazu japán filmrendező La Vérité (Az igazság) című filmje Catherine Deneuve, Juliette Binoche és Ethan Hawke főszereplésével készült, és a velencei filmfesztiválon lesz a világpremierje. A fődíjért verseng még mások mellett Pablo Larraín Ema című drámája, Yonfan kínai rendező No.7 Cherry Lane című filmje és Václav Marhoul The Painted Bird című alkotása.

A fesztivál már korábban bejelentett zárófilmje a Mick Jaggerrel forgatott The Burnt Orange Heresy című krimi lesz. Giuseppe Capotondi angol nyelvű filmjében Elizabeth Debicki (Nyughatatlan özvegyek), Claes Bang (A négyzet) és Donald Sutherland is szerepel. A film világpremierjét szeptember 7-én versenyen kívül tartják, a díjátadó ceremónia után.

A velencei filmfesztivál Orizzonti Shorts nevű szekciójában lesz a GUO4 című magyar kisjátékfilm világpremierje. A film gyártócége, a Mindwax tájékoztatása szerint az alkotást Peter Strickland rendezte, producere Nedeczky Dóra, operatőre Fillenz Ádám. A háromperces kísérleti film egy leharcolt férfiöltözőben játszódik, ahol két úszó közötti nézeteltérés ökölpárbajba torkollik. A film zenéjét az angol kísérleti összművészeti formáció, a GUO tagjai, Daniel Blumberg és Seymour Wright, valamint Crystabel Reily komponálta.

A 76. Velencei Filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik a lagúnák városában. Julie Andrews angol színésznőt és Pedro Almodóvar spanyol filmrendezőt Arany Oroszlán-életműdíjjal tüntetik ki. A nyolctagú zsűrit idén Lucrecia Martel argentin filmrendező vezeti.