Az M5 csatorna mutatja be a felújított Jób lázadását

 

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján mutatja be Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Jób lázadása című 1982-es filmjének digitálisan felújított változatát kedden 21 óra 50 perckor az M5 kulturális csatorna.

Az 1984-ben Oscar-díjra jelölt film különlegessége, hogy egy gyerek szemszögéből ábrázolja a zsidóság üldöztetését és deportálását. A történet szerint Jób, a hét gyermekét eltemető zsidó parasztgazda egy keresztény kisfiút fogad örökbe 1943-ban, hogy legyen örököse vagyonának és folytatója kultúrájának. A következő egy évben, mielőtt szembesülne nevelőszülei elhurcolásával, Lackó megismeri a zsidó hagyományokat, a paraszti élet szépségét és titkait.

A film 4K felbontású digitalizálását és restaurálását a Magyar Nemzeti Filmalap filmdigitalizálási és filmrestaurálási programja keretében az alap igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor végezte el.

Két hónapig tartott a teljes munka

A Filmarchívum igazgatója, Ráduly György az MTI-nek elmondta: a teljes munka két hónapig tartott és különböző munkafázisokban 30 ember dolgozott rajta. A Jób lázadásának restaurálása része az 2017-ben indított hosszú távú filmdigitalizációs és filmfelújítási programnak.

A Filmarchívum munkatársai először bevizsgálták az eredeti felvételi képnegatívot és a hangot rögzítő mágnesszalagot, javították a kisebb sérüléseket. Ezt követően a Filmlaborban 4K felbontásban beszkennelték, majd egy 15 tagú digitális képrestaurátor csapat kezdte meg a film felújítását képkockáról képkockára. Stabilizálták a kameraremegéseket, megszüntették az anyag egyenetlenségéből fakadó villogásokat, eltávolítottak minden szennyeződést és karcot – tette hozzá.

Ráduly György kiemelte: a film látványvilágának helyreállítását, a digitális fényelést a Jób lázadása operatőre, Szabó Gábor és fénymegadója, Regéczy Viola részvételével végezték el. A filmből készült mozis vetítésre alkalmas és televíziós minőségű fényelt verzió is.

Érthetőbbé vált a korabeli hang

Az eredeti mágnesszalag digitalizálása után végezték el a hangrestaurálást. Az aprólékos munka eredményeként sok helyen érthetőbbé, tisztábbá vált a korabeli hang, ez főleg a helyszíni felvételeknél vezetett látványos eredményre – fűzte hozzá a Filmarchívum igazgatója, aki hangsúlyozta: Kabay Barna rendező és Petényi Katalin forgatókönyvíró is jelen voltak a film átadó vetítésén, és mindketten jóváhagyták a digitálisan restaurált változatot.

A Magyar Nemzeti Filmalap egyik alapfeladata hozzáférést biztosítani a magyar filmkincsekhez a mai közönség által elvárt minőségben. Ehhez azonban a filmeket a legtöbb esetben fel kell újítani. A filmszalag ugyanis, bár időtálló hordozónak bizonyult eddig, nem őrzi meg tökéletes minőségben a rajta lévő képet, idővel beindulnak rajta a káros kémiai folyamatok – mondta Ráduly György.

Hangsúlyozta: a Filmarchívum gyűjteménye 70 ezer tételből áll, amelyek között kétezer magyar játékfilm és rengeteg filmhíradó, rövid- és dokumentumfilm, animáció található. Mindezek felújítása csak hosszú távú, évről évre jól tervezhető körülmények között végezhető el.

Hatvan film restaurálása zajlott le az elmúlt két évben

Az elmúlt két évben csaknem 60 film restaurálása zárult le, jelenleg mintegy 30 film restaurálási munkálatai folynak párhuzamosan. Az idei tervben szerepel többek között a második világháború előtti időszakból a Meseautó, valamint egy eddig elveszettnek hitt, nemrég Hollandiában előkerült film a Vígszínház egykori nagy színészével, Hegedűs Gyulával a főszerepben. Idén végzik el emellett Gothár Péter Megáll az idő, Mészáros Márta Napló gyermekeimnek, Gaál István Sodrásban, Bereményi Géza Eldorádó, Huszárik Zoltán Szindbád című filmjének felújítását is – emelte ki Ráduly György.

Hozzátette: a restaurált filmeket országszerte vetítik a filmszínházak és a televíziós csatornák, megjelentetik őket DVD-n, valamint dolgoznak az online terjesztés elindításán is.